ΑΘΗΝΑ
06:34
|
19.04.2024

Τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, “φωτογράφισε” ως υπεύθυνο για τη δηλητηρίασή του ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό “Ντερ […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, “φωτογράφισε” ως υπεύθυνο για τη δηλητηρίασή του ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό “Ντερ Σπίγκελ” (Der Spiegel).

“Ισχυρίζομαι ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από το έγκλημα και δεν έχω άλλη εξήγηση για το τι συνέβη”, δήλωσε ο Ναβάλνι στο περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξης που πρόκειται να δημοσιευθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.  “Δεν αισθάνεσαι πόνο, αλλά ξέρεις ότι πεθαίνεις”, δήλωσε ο Ρώσος για τη στιγμή που το δηλητήριο άρχισε να τον επηρεάζει.

Η Γερμανία, όπου ο επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης αναρρώνει, υποστηρίζει ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ. Το πόρισμα των Γερμανών επιβεβαιώθηκε από εργαστήρια στη Γαλλία και στη Σουηδία. Το Κρεμλίνο έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.  

Σύμφωνα με τον Ναβάλνι η διαταγή για τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα θα μπορούσε να δοθεί μόνο από τους επικεφαλής των τριών υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας, οι οποίες ελέγχονται και εκτελούν εντολές του Βλαντιμίρ Πούτιν. “Εάν 30 άτομα έχουν πρόσβαση στον νευροτοξικό παράγοντα και όχι τρεις, τότε είναι μια παγκόσμια απειλή”, σχολίασε στο γερμανικό περιοδικό ο 44χρονος Αλεξέι Ναβάλνι.

Στη συνέντευξή του στο Spiegel ο Ναβάλνι μίλησε για την πρόθεσή του να επιστρέψει στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας: “Ο στόχος μου είναι τώρα να παραμείνω απτόητος. Και δεν έχω φόβο”.  Στέλεχος της ομάδας Ναβάλνι που βοήθησε στη μεταφορά του Ρώσου στη Γερμανία δήλωσε στις 24 Σεπτεμβρίου, ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για την πλήρη ανάρρωση και αποκατάσταση της φυσικής κατάστασης του ακτιβιστή.

Ο Ναβάλνι πέταξε από τη Ρωσία στο Βερολίνο τον Αύγουστο αφού αρρώστησε κατά τη διάρκεια πτήσης εσωτερικού.

“Συνεργάζεται με πράκτορες της CIA”

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) συνεργάζεται με τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δηλώνοντας ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ναβάλνι παίρνει οδηγίες από “ινστρούχτορες” της CIA, ενώ χαρακτήρισε “αβάσιμες, απαράδεκτες και προσβλητικές” τις δηλώσεις του στο Der Spiegel.

“Με τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι εργάζονται αξιωματούχοι της CIA”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ , απαντώντας σε ερώτηση του ραδιοφωνικού σταθμού Kommersant FM. Παράλληλα είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που “του δίνουν διάφορες οδηγίες”.

Ο Πεσκόφ χρησιμοποίησε στις απαντήσεις του τη λέξη “ασθενής” και όχι το όνομα του Ναβάλνι. “Ασφαλώς δεν είναι ο ασθενής που συνεργάζεται με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες που συνεργάζονται μαζί του. Αυτό θα ήταν το πιο σωστό”, δήλωσε ο Πεσκόφ και συμπλήρωσε: “Μπορώ ακόμα να σας πω συγκεκριμένα ότι αυτές τις μέρες μαζί του εργάζονται ειδικοί της CIA”.

Ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ναβάλνι για τον Πούτιν, δήλωσε πως είναι “προσβλητικές, απολύτως προσβλητικές και επίσης απαράδεκτες”.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ναβάλνι κάθαρμα και υποστήριξε ότι ο Πούτιν του έσωσε την ζωή, ο Πεσκόφ είπε ότι “αυτό που γνωρίζω κατηγορηματικά είναι ότι οι γιατροί στο Όμσκ του έσωσαν την ζωή”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε επίσης ότι “η ρητορική, η οποία φθάνει στις προσβολές, συνιστά γνωστό τρόπο εκείνων που θέλουν να θέσουν το εαυτό τους στο ίδιο επίπεδο με τον πρώτο πολίτη του κράτους και να συμμετάσχουν κατά κάποιο τρόπο στην πολιτική διαμάχη”. Τέλος, υπογράμμισε πως “οι πραγματικοί ανταγωνιστές του προέδρου στο πολιτικό πεδίο είναι εντελώς άλλοι άνθρωποι και άλλες δυνάμεις, που δεν είναι ούτε ψευτοαντιπολίτευση ούτε περιθωριακή, αλλά πραγματική αντιπολίτευση”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα