Ο όμιλος ρούχων και αξεσουάρ H&M ανακοινώνει το κλείσιμο 250 καταστημάτων του παγκοσμίως εντός του 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της στροφής του καταναλωτικού κοινού στη διαδικτυακή αγορά.
Η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων αριθμεί 5.000 υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο και η ανακοίνωση για το κλείσιμο καταστημάτων της αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού της δικτύου.
“Ολοένα και περισσότερες πελάτες στράφηκαν στο διαδίκτυο για τις αγορές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των προσωρινών lockdown”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της H&M προαναγγέλλοντας ενίσχυση της παρουσίας της στο διαδίκτυο. Οι πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν πτώση 5% τον Σεπτέμβριο. Τα 250 προς κλείσιμο καταστήματα θα προστεθούν στα 50 που έχουν ήδη κλείσει. Αυτό, επί της ουσίας, θα οδηγήσει σε νέο κύμα απολύσεων, καθώς η H&M απασχολεί περίπου 180.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων τα 2/3 είναι γυναίκες.
Τα νέα “λουκέτα” αφορούν κατά κύριο λόγο σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Αντίθετα, αναμένεται αύξηση των σημείων πώλησης σε αγορές με ισχυρή δυναμική, όπως η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία. Το νέο κύμα απολύσεων θεωρείται δεδομένο. Η H&M απασχολεί περίπου 180.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων τα 2/3 είναι γυναίκες.
“Αν και οι προκλήσεις συνεχίζονται, πιστεύουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα και είμαστε σε θέση να βγούμε από αυτήν την κρίση πιο δυνατοί”, σχολίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Έλενα Έλμερσον.
Ο όμιλος H&M δεν είναι ο μόνος με προβλήματα. Η ανταγωνίστρια εταιρεία Inditex, στην οποία ανήκουν brands όπως τα Zara κ.ά., έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει στο κλείσιμο 1.200 υποκαταστημάτων εντός του τρέχοντος και του επόμενου έτους. Τον Αύγουστο επίσης η Marks & Spencer ανακοίνωσε τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 7.000.