ΑΘΗΝΑ
07:41
|
24.04.2024
Με κακόγουστο αστείο μοιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, για τα πάλαι ποτέ “τιμημένα γηρατειά” στην χώρα μας, καθώς βρίσκει την πλειονότητα των ηλικιωμένων-συνταξιούχων στα…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με κακόγουστο αστείο μοιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, για τα πάλαι ποτέ “τιμημένα γηρατειά” στην χώρα μας.

Η σημερινή μέρα, βρίσκει την πλειονότητα των ηλικιωμένων-συνταξιούχων στα όρια της εξαθλίωσης, υγειονομικά ακάλυπτους, να παίζουν νομικό κρυφτούλι με την κυβέρνηση, διεκδικώντας αναδρομικά που δικαιούνται βάσει δικαστικής απόφασης.

Εκατομμύρια συνταξιούχοι αντιμετωπίζονται ως απόβαρο για το οποίο “πληρώνουν οι νέοι”, στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης.

Οι αρμόδιοι, αναφέρονται στην “γήρανση του πληθυσμού” σαν να πρόκειται για κάποια κατάρα, ενώ την ίδια ώρα χρησιμοποιούν τον όρο “ενεργός γήρανση” προκειμένου να πείσουν ότι το… άλογο ακόμη κι αν γεράσει μπορεί να είναι παραγωγικό και να μην λαμβάνει σύνταξη, προτού το σκοτώσουν.

Και αν κάποιοι νεότεροι βασιζόμενοι στην αβάσταχτη ελαφρότητα του νεοφιλελεύθερου “είναι” τους, θεωρούν ότι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας μπορούν να λογαριάζονται μόνο ως ποσοστό σε στατιστικά στοιχεία και μακροοικονομικές μελέτες, δεν θα πρέπει να λησμονούν ότι οι σημερινοί “απόμαχοι της εργασίας” είναι το εργατικό δυναμικό του χθες.

Το ίδιο θα συμβεί σε όλους μας. Ανεξαιρέτως.

Μάλιστα, εξετάζοντας το θέμα από μια… τεχνοκρατική γωνία, θα οδηγηθούμε στο στατιστικά ασφαλές συμπέρασμα ότι κανείς δεν μπορεί να επιτύχει συμφωνία αλά Ντόριαν Γκρέϊ ή να αποκτήσει ιδιότητες τύπου Μπέντζαμιν Μπάτον, ώστε να αποφύγει την γήρανση.

Άρα, καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζουμε τους ηλικιωμένους με τον αλαζονικό τρόπο του, “Ανδρέα” (Δημήτρης Χορν) στην ταινία “Αλίμονο στους νέους”, όταν αναφωνούσε: “Εγώ είμαι νέος!”.

Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το 2050 μόλις και μετά βίας οι Έλληνες θα φθάνουν τα 8 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 2.880.000 θα είναι ηλικιωμένοι…

Σήμερα, οι συνταξιούχοι καλούνται να γιορτάσουν:

  • Τα 88 δισ. ευρώ που έχασαν από τις περικοπές της τελευταίας δεκαετίας.
  • Το γεγονός ότι επτά στις δέκα συντάξεις βρίσκονται κάτω από τα 1.000 ευρώ.
  • Η μέση κύρια σύνταξη δεν ξεπερνά τα 726,7 ευρώ.
  • Η μέση επικουρική σύνταξη, περιορίζεται στα 194,37 ευρώ.
  • Το μέσο μέρισμα, αγγίζει το…ιλιγγιώδες ποσό των 98,77 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι, από τις αρχές του 2018 έχουν πραγματοποιήσει 160 κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το αυτονόητο: αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα έχει εκτοξευθεί. Από την 1η Ιουλίου του 2015, αυξήθηκαν κατά 710 εκατ. ευρώ τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ (έναντι του 1,1 δισ. ευρώ που ήταν σε ετήσια βάση μέχρι 30 Ιουνίου 2015), από:

  • Τις εισφορές των συντάξεων υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τους, λόγω της αύξησης της εισφοράς υγείας στις κύριες συντάξεις (από το 4% στο 6%) και της επιβολής εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις.
  • Τον αποκλεισμό του 60% των συνταξιούχων από την καταβολή των αναδρομικών, καθώς παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε μην χορηγήσει τις διαφορές που προκύπτουν από την κατάργηση των δώρων και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, η επιστροφή μέρους όσων άδικα έχουν περικοπεί, γίνεται μόνο υπό την πίεση δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες (όπου είναι εφικτό) αλλοιώνονται σε βάρος των δικαιούχων, γεγονός που τους οδηγεί σε ένα… τρελό καρουζέλ δικαστικών προσφυγών.
  • Το καψώνι που έχουν υποστεί από την εφορία, με “καμπάνες” σε συνταξιούχους που έλαβαν με καθυστέρηση αναδρομικά και… δεν τα δήλωσαν εγκαίρως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα