ΑΘΗΝΑ
15:28
|
20.04.2024

Επί τάπητος έχουν τεθεί εδώ και λίγη ώρα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ οι αντιθέσεις στους κόλπους της ΕΕ για τις σχέσεις με την Τουρκία […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επί τάπητος έχουν τεθεί εδώ και λίγη ώρα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ οι αντιθέσεις στους κόλπους της ΕΕ για τις σχέσεις με την Τουρκία μπροστά στις πιέσεις της Κύπρου για άσκηση βέτο σε περίπτωση που δεν προωθηθούν συγκεκριμένα αντίποινα για τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κυπριακά τηλεοπτικά δίκτυα και ιστοσελίδες επικαλούνται διπλωματικές πηγές στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας πως διαφοροποιήθηκε η ατζέντα των διαβουλεύσεων με επίκεντρο τις συζητήσεις των 27 ηγετών της ΕΕ για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, που αρχικά είχαν μετατεθεί για το αποψινό δείπνο εργασίας.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως το επόμενο θέμα της ατζέντας των Ηγετών θα είναι το ζήτημα της Λευκορωσίας.

Την αλλαγή στην ατζέντα φαίνεται πως επέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασαν προσερχόμενοι στη σύνοδο «πλήρη αλληλεγγύη» προς Ελλάδα και Κύπρο σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο, μην παραλείποντας την ίδια στιγμή να ενθαρρύνουν και μία «εποικοδομητική σχέση» με την Άγκυρα.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενη στις  σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία διέκρινε δύο πιθανότητες: Αύξηση των εντάσεων (το οποίο απευχήθηκε) ή αποκλιμάκωση με στόχο μία «εποικοδομητική σχέση».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, επανέλαβε ότι «όταν ένα μέλος κράτος της ΕΕ δέχεται επίθεση, απειλείται, όταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, είναι καθήκον των Ευρωπαίων να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη». Τάχθηκε στη συνέχεια υπέρ ενός «απαιτητικού διαλόγου με την Τουρκία».

Σχέδιο τριμερούς συνόδου ΗΑΕ-Κύπρου-Ελλάδας σε Λευκωσία

Πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συνάντησε στην Λευκωσία τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεϊχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Ναχγιάν. Αφού εξέτασαν τρόπους περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων στη βάση μνημονίου συναντίληψης στις 15 Ιουνίου 2019 ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση της πρώτης τριμερούς συνάντησης με την Ελλάδα στη Λευκωσία.

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών Κύπρου αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τη  γενικότερη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου .

Times New Roman

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα