ΑΘΗΝΑ
16:07
|
24.04.2024
Στη συζήτηση αναμένεται να τεθεί η ένταση στην Αν. Μεσόγειο και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Αθήνα, Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τοποθετείται στα τέλη Οκτωβρίου.

Η ακριβής ημερομηνία και το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία διαμόρφωσης αλλά όπως όλα δείχνουν, ο κ. Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις τόσο με τον Νίκο Δένδια, όσο και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού στη χώρα μας συμπίπτει αφενός, με την ευρύτερη περιοδεία του στα Βαλκάνια και αφετέρου με τη διεξαγωγή του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο διοργανώνεται από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα.

Στη συζήτηση αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων, η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος της Τουρκίας και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Λαβρόφ έχει δώσει στο παρελθόν ακριβείς αριθμούς παραβιάσεων της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο -το 2015 είχε αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν 1.800 παραβιάσεις.

Διπλωματικοί κύκλοι διερωτώνται για το αν ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα ακολουθήσει το μοτίβο της πρότασης που έκανε για την Κύπρο, θέτοντας ζήτημα διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στη συζήτηση ενδέχεται να τεθεί και η πραγματοποίηση ενός νέου αφιερωματικού έτους, μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, καθότι αποτελούν ορόσημα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών από το 2016 και μετά.

Οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας έχουν σημαδευτεί από αρκετά περιστατικά, ενώ τελευταία φορά που ο Ρώσος ΥΠΕΞ επισκέφτηκε την Ελλάδα ήταν το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Στα τέλη του 2017 ακυρώθηκε η επίσκεψη του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στη Μόσχα και η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας με τη Ρωσία.

Η τελευταία προγραμματισμένη επίσκεψη του Λαβρόφ στην Αθήνα, που επρόκειτο να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2018, αναβλήθηκε καθώς ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε προβεί στην απέλαση Ρώσων διπλωματών με την αιτιολογία “παράνομων ενεργειών τους εντός της ελληνικής επικράτειας”.

 Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν παρέλειψε να τιμήσει την εγκαθίδρυση των 190 ετών των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας, το φθινόπωρο του 2018 κάνοντας μια σημαντική αναφορά στον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο.

“Στα σκληρά χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι χώρες μας αγωνίστηκαν ως σύμμαχοι εναντίον των Ναζί. Η χώρα μας ανέκαθεν επαινούσε το ρόλο που έπαιξαν οι μαχητές του ελληνικού κινήματος αντίστασης στην επίτευξη της νίκης. Θυμόμαστε πάντα και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την πράξη του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, οι οποίοι κατέβασαν τη σημαία του Χίτλερ από την Ακρόπολη. Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στους Έλληνες φίλους μας για τη διατήρηση της μνήμης των ρώσων και σοβιετικών στρατιωτών που έχουν ταφεί στην Ελλάδα”, υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Παρόλα αυτά οι ελληνορωσικές σχέσεις παραμένουν στάσιμες ως σήμερα λόγω της αυξανόμενης αμερικανικής επιρροής στην χώρα μας αλλά και λόγω της αναγνώρισης του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Η τελευταία συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Ρωσίας πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 όταν ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε τη Μόσχα.

Όπως σχολίασε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σχετικά με τις αντιρωσικές δηλώσεις Πομπέο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα, “Η θέση των ΗΠΑ δεν είναι για μας είδηση. Το ερώτημα για το αν μια τέτοια προσέγγιση ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Αθήνας θα πρέπει να απευθυνθεί φυσικά στην ηγεσία της Ελλάδας”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα