ΑΘΗΝΑ
19:40
|
21.05.2024
Δικαστήριο αποφάσισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δικαιούται 5.2 εκ. ως πνευματικά δικαιώματα για το 'Μεγάλο Φακέλωμα'.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση δικαιούται να διεκδικήσει 5.2 εκατομμύρια δολάρια από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ως μερίδιο για τα πνευματικά δικαιώματα από τις πωλήσεις του βιβλίου του.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε χθες (Πέμπτη 01/01) από το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η απόληξη μια δικαστικής διαδικασίας που ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα, αμέσως μετά την έκδοση του βιβλίου του Σνόουντεν με τίτλο ‘Permanent Record’ (‘Το μεγάλο φακέλωμα, εκδόσεις Ψυχογιός) τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα Τζέφρι Ρόζεν, “Ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραβίασε τις νομικές υποχρεώσεις του προς τις ΗΠΑ και γι’ αυτό τα χρηματικά οφέλη του που προέκυψαν από έκνομες ενέργειες πρέπει να επιστραφούν στην κυβέρνηση”.

Σε ρεπορτάζ του, το CNN ανέφερε ότι ο Σνόουντεν “έχει συμφωνήσει” να εκχωρήσει τα κέρδη από τις πωλήσεις του βιβλίου του, αλλά ο ίδιος ο Σνόουντεν το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Οι δικηγόροι του, μάλιστα, υποραμμίζουν ότι τα χρήματά του δεν μπορούν να δεσμευτούν όσο εκείνος βρίσκεται στη Ρωσία. “Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν προδιαγεγραμμένη, αλλά ο Σνόουντεν δεν πρόκειται να τους παραδώσει τα λεφτά”, υπογράμμισε ο Λόρενς Λάστμπεργκ, ένας εκ των δικηγόρων του Σνόουντεν, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κατασχέσει χρηματικά ποσά που έχουν κατατεθεί εκτός ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βασίσει τη δίωξή της στο επιχείρημα ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν προχώρησε στη δημοσίευση του βιβλίου του χωρίς προηγουμένως να το υποβάλει στη CIA και την NSA για αναθεώρηση και έγκριση, παραβιάζοντας υποχρεώσεις που προέκυπταν από συμφωνίες που είχε υπογράψει με τους δύο οργανισμούς. Κατηγορείται επίσης ότι παραβίασε τις ίδιες συμφωνίες “μιλώντας για ζητήματα που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες σε 56 δημόσιες ομιλίες του”.

Η συγκεκριμένη δίωξη είναι άσχετη με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Έντουαρντ Σνόουντεν από το 2013 για τη διαρροή διαβαθμισμένου υλικού των μυστικών υπηρεσιών. Γι’ αυτές τις κατηγορίες, που βασίζονται σε έναν νόμο περί κατασκοπείας που είναι σε ισχύ από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου, ο Σνόουντεν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και 30 ετών.

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για κατασκοπεία σε δικαστήριο των ΗΠΑ, αλλά η Μόσχα δεν ικανοποιεί το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα