ΑΘΗΝΑ
05:00
|
27.04.2024

“Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν αφοσιωμένες στα Βαλκάνια. Δεν ηγούνται της περιοχής μετόπισθεν” δήλωσε σήμερα από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν αφοσιωμένες στα Βαλκάνια. Δεν ηγούνται της περιοχής μετόπισθεν” δήλωσε σήμερα από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αναγνωρίζοντας την αυξημένη γεωπολιτική επιρροή Ρωσίας και Κίνας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε επόμενο σημείο διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ενεργές στην περιοχή «με σοβαρό τρόπο» διαπιστώνοντας, εν είδει επίκρισης, πως μόις τελείωσαν οι πόλεμοι στα Βαλκάνια και οι ΗΠΑ απομακρύνθηκαν «γέμισαν το κενό» ταχέως η Μόσχα και το Πεκίνο «αυξάνοντας το αποτύπωμά τους στην περιοχή». Και συνέχισε:«Η Κίνα το έκανε μέσω της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» με πρόγραμμα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.Η Ρωσία το κάνει ασκώντας περισσότερο πολιτική πίεση, μέσω του παραδοσιακού σλαβικού συμμάχου της, τη Σερβία».

«Δεύτερες» σκέψεις για την περιοδεία στην Ασία

Αμφίβολη φαίνεται η συνέχιση της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο εξωτερικό.

Από την Κροατία όπου βρέθηκε σήμερα δήλωσε πως ξανασκέφτεται τα επικείμενα ταξίδια του, μεταξύ 4 και 8 Οκτωβρίου, σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Μογγολία στο πλαίσιο γενικότερων προληπτικών μέτρων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά την μετάδοση του νέου κορονοϊού COVID19 στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του, Μελάνια.

Αφού εξέφρασε ευχές για γρήγορη ανάρρωση στον προεδρικό ζεύγος ο Πομπέο τόνισε πως η κυβέρνηση παίρνει “πολύ σοβαρά” τα μέτρα για καραντίνα και περιορισμό των κρουσμάτων της νόσου.

Πρόσθεσε πάντως πως τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό σε τεστ που έκαναν πριν φθάσουν σήμερα αεροπορικώς στο Ντουμπρόβνικ, διευκρινίζοντας πως η τελευταία φορά που συναντήθηκε διά ζώσης με τον πρόεδρο Τραμπ ήταν η 15η Σεπτέμβρη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα