ΑΘΗΝΑ
08:12
|
27.04.2024
Με ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών η διαχείρηση των ναών εντός κοιμητηρίων περνάει στην Εκκλησία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Ιθαγένεια, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, η διοίκηση και η διαχείριση των ορθοδόξων ναών εντός κοιμητηρίων περνάει πλέον στην Εκκλησία, μαζί με τα έσοδα και το προσωπικό των δήμων που απασχολούνται στην υπηρεσία των νεκροταφείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 48 του νομοσχεδίου η διοίκηση και η διαχείριση των ορθοδόξων ναών εντός κοιμητηρίων ανατίθεται σε εκκλησιαστικούς φορείς ανεξαρτήτως της νομικής μορφής. Τα έσοδα των ιεροτελεστιών αλλά και το προσωπικό των δήμων περνάνε στην Εκκλησία.

Η διοίκηση και η κύρια χρήση τους ανατίθεται είτε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της οικίας Ενορίας είτε στο συμβούλιο που ορίζει ο επιχώριος Μητροπολίτης.

Με λίγα λόγια, τα νεκροταφεία δίνονται στην Εκκλησία και απαγορεύεται πλέον ρητά στους δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες στους εν λόγω ναούς.

Η ΚΕΔΕ θα ζητήσει σήμερα άμεση απόσυρση της διάταξης. Εάν το υπουργείο επιμείνει η ΚΕΔΕ θα ζητήσει να αντικατασταθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι πόροι που αφαιρούνται από τους δήμους και μεταφέρονται στην Εκκλησία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα