ΑΘΗΝΑ
04:05
|
26.10.2021
"Τυπική διαδικασία" χαρακτηρίζουν κυρβερνητικές πηγές την πρωτοκόλληση στον ΟΗΕ του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Τυπική και τεχνική διαδικασία” χαρακτηρίζουν διπλωματικές κυρβερνητικές πηγές την πρωτοκόλληση στον ΟΗΕ του “παράνομου” τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης.

“H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία” σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, καθώς “η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη”.

“Η εν λόγω ‘συμφωνία’ είναι παράνομη και άκυρη” αναφέρουν, γιατί “συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ”.

“Η ‘συμφωνία’ αυτή”, καταλήγουν οι ίδιες πηγές, “συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ότι ο παράνομος χαρακτήρας της έχει τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα”.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά, μετά την πρωτοκόλληση, δια στόματος Τσαβούσογλου τονίζει ότι “θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά του έθνους μας”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, έγραψε στο προφίλ του στο Twitter, ότι “η συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία πρωτοκολλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύουμε τα δικαιώματά του έθνους μας”.

Τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την πρωτοκόλληση της παράνομης συμφωνίας Τρίπολης – Άγκυρας, αν και πρόκειται για τυπική πράξη που ο ΟΗΕ δεν έχει δυνατότητα απόρριψης, όταν υπάρχει αίτημα δύο κρατών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη παίρνουν θέση για την ουσία και το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας.

Ωστόσο, η Άγκυρα επικαλουμένη αυτή την τυπική διαδικασία, αναμένεται να υποστηρίξει ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο έχει πλέον και διεθνή νομιμοποίηση που της δίνει το δικαίωμα να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα