ΑΘΗΝΑ
14:47
|
24.04.2024

Νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας αποκάλυψε τρομακτικές νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών/ριών από την Αιθιοπία που κρατούνται στη Σαουδική Αραβία. Από τον […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας αποκάλυψε τρομακτικές νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών/ριών από την Αιθιοπία που κρατούνται στη Σαουδική Αραβία.

Από τον Μάρτιο, οι αρχές των Χούθι στην Υεμένη έχουν εκδιώξει χιλιάδες μετανάστες/ριες εργαζόμενους/ες από την Αιθιοπία, μαζί με τις οικογένειές τους προς τη Σαουδική Αραβία, όπου τώρα κρατούνται σε απειλητικές για τη ζωή συνθήκες.

Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη από κρατούμενους, οι οποίοι κατήγγειλαν ένα σύνολο βιαιοπραγιών από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένου του δεσίματος με αλυσίδες σε ζευγάρια, της αναγκαστικής χρήσης του πατώματος του κελιού τους αντί για τουαλέτα και του περιορισμού για 24 ώρες σε αφόρητα γεμάτα κελιά. Η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε τους θανάτους τριών ενηλίκων υπό κράτηση, με βάση μαρτυρίες άλλων κρατουμένων. Άλλοι κρατούμενοι/ες ανέφεραν τουλάχιστον τέσσερις ακόμη θανάτους. ενώ δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα οι ισχυρισμοί αυτοί. Λόγω των ασθενειών και της έλλειψης τροφής, νερού και υγειονομικής περίθαλψης, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.

“Χιλιάδες μετανάστες/ριες από την Αιθιοπία, οι οποίοι έφυγαν από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, ήρθαν αντιμέπωποι με μια αδιανόητη σκληρότητα. Κλεισμένοι σε βρώμικα κελιά και περιτριγυρισμένοι από θάνατο και ασθένειες, η κατάσταση οδήγησε τουλάχιστον δύο άτομα στην απόπειρα αυτοκτονίας”, δήλωσε η Μαρί Φορεστιέρ, ερευνήτρια και σύμβουλος για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στη Διεθνή Αμνηστία.

«Οι έγκυες γυναίκες, τα μωρά και τα μικρά παιδιά κρατούνται υπό τις ίδιες τρομακτικές συνθήκες και τρεις κρατούμενοι δήλωσαν ότι γνώριζαν παιδιά που είχαν πεθάνει. Προτρέπουμε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους αυθαίρετα κρατούμενους μετανάστες/ριες και να βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες κράτησης πριν χαθούν περισσότερες ζωές.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να διευκολύνει επειγόντως τον εθελοντικό επαναπατρισμό και την επανένταξη υπηκόων της Αιθιοπίας, και να πιέσει την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να βελτιώσει προσωρινά τις συνθήκες κράτησης.

Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη από 12 μετανάστες/ριες από την Αιθιοπία που βρίσκονται υπό κράτηση μέσω μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων από τις 24 Ιουνίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2020. Οι ισχυρισμοί τους επιβεβαιώθηκαν από βίντεο, φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το Εργαστήριο Απόδειξης Κρίσεων της οργάνωσης. Όλα τα ονόματα έχουν αλλάξει.

Δύο κρατούμενοι ανέφεραν ότι είδαν τα πτώματα τριών ανθρώπων – ενός Αιθίοπα, ένας Υεμένου και ενός Σομαλού- στο κέντρο του Al-Dayer.

Ανάγκη για διεθνή συνεργασία


Σχεδόν κάθε κρατούμενος/η που έδωσε συνέντευξη στη Διεθνή Αμνηστία είδε τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο της πρεσβείας ή του προξενείου της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Ανέφεραν ότι οι Αιθίοπες αξιωματούχοι είχαν δει από πρώτο χέρι τις συνθήκες κράτησης και ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα κανένας από τους κρατούμενους/ες που μίλησε στη Διεθνή Αμνηστία δεν είχε επαναπατριστεί. Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανέφερε ανεπαρκή χώρο καραντίνας για τους επαναπατριζόμενους ως εμπόδιο στη διαδικασία επαναπατρισμού.

Παρά τους περιορισμούς στα ταξίδια λόγω του κορονοϊού, τουλάχιστον 34.000 Αιθίοπες μετανάστες/ριες επέστρεψαν στην πατρίδα τους από διάφορες χώρες, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020, συμπεριλαμβανομένων 3.998 από τη Σαουδική Αραβία. Αυτό δείχνει ότι οι επιστροφές δεν έχουν σταματήσει εντελώς και είναι ακόμη δυνατό να επαναπατριστούν οι Αιθίοπες μετανάστες/ριες, εάν και οι δύο κυβερνήσεις δεσμευτούν να το πράξουν.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές της Αιθιοπίας και της Σαουδικής Αραβίας να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι ο εθελοντικός, ασφαλής και αξιοπρεπής επαναπατρισμός είναι διαθέσιμος για τους υπηκόους της Αιθιοπίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να δράσει: “Εάν οι χώροι καραντίνας παραμένουν σημαντικό εμπόδιο, άλλες κυβερνήσεις πρέπει να υποστηρίξουν την Αιθιοπία για να αυξηθεί ο αριθμός των χώρων και για να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες/ριες μπορούν να εγκαταλείψουν αυτές τις τραγικές συνθήκες το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η Φορεστιέρ “Τίποτα, ούτε η πανδημία, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη κράτηση και κακοποίηση χιλιάδων ανθρώπων”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα