ΑΘΗΝΑ
17:54
|
20.04.2024

Οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μαίνονται σε μεγάλη ένταση για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.  Σύμφωνα με τον Αρτσρούν Οβανισιάν, εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας σήμερα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μαίνονται σε μεγάλη ένταση για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.  Σύμφωνα με τον Αρτσρούν Οβανισιάν, εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας σήμερα χτυπήθηκε το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αμάχων, πολιτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές»  είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανακοίνωσε τον θάνατο 54 ακόμη Αρμένιων στρατιωτών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών σε 158.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε ακόμη ότι καταρρίφθηκαν τρία αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως μεταδίδει το TASS.   Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ωστόσο, διέψευσε σήμερα τις αναφορές της Αρμενίας, περί κατάρριψης αεροσκαφών.   «Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν καταρρίφθηκε ούτε ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του υπουργείου Άμυνας Βαγκίφ Ντιαργκάλι σε δημοσιογράφους.  Σύμφωνα με τον ίδιο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Αζερμπαϊτζάν «συνεχίζουν να καταστρέφουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό των αρμενικών δυνάμεων».

Όσον αφορά τις ενισχύσεις της Τουρκίας προς τις δυνάμεις του Αζερμπαιτζάν, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, δήλωσε πως η Αρμενία διαθέτει «αποδείξεις» ότι η Τουρκία βοηθάει στρατιωτικά τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Πασινιάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι στηρίζει τον Αζερικό στρατό με μαχητικά αεροσκάφη, drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους καθώς και «μισθοφόρους και τρομοκράτες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Έχουμε αποδείξεις» υπογράμμισε ο Πασινιάν. «Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουρκικά F-16 για να βομβαρδίσουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Άνω Καραμπάχ. Η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αμερικανική κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι F-16 που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για να σκοτώνουν Αρμενίους σε αυτή τη σύγκρουση» επισήμανε ο Αρμένιος πρωθυπουργός και συνέχισε:  «Υπάρχουν αποδείξεις, ότι Τούρκοι διοικητές του στρατού εμπλέκονται άμεσα στη διοίκηση της επίθεσης.  Η Άγκυρα προσέφερε στο Μπακού στρατιωτικά οχήματα, όπλα, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εκπαίδευσε και μετέφερε χιλιάδες μισθοφόρους και τρομοκράτες από περιοχές που ελέγχει στη βόρεια Συρία. Αυτοί οι μισθοφόροι και οι τρομοκράτες μάχονται σήμερα κατά των Αρμενίων».

Πάντως σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα, Yeni Safak, Αρμένιοι από την Δύση αλλά και την Ελλάδα, κατευθύνονται στην Αρμενία, προκειμένου να πάρουν μέρος στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Σύμφωνα με το Sputnik, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλιεγεφ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera, υποστήριξε ότι οι μυστικές τους υπηρεσίες, διαπίστωσαν την παρουσία μαχητών από την Μέση Ανατολή, να πολεμούν ως μισθοφόροι, στο πλευρό της Αρμενίας.

«[Η Αρμενία] στρατολογεί ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και έχουμε αποδείξεις ότι δεν είναι μόνο αρμενικής καταγωγής. Παρεμπιπτόντως, δεν έχει καμία σημασία αν είναι αρμενικής καταγωγής ή όχι. Εάν κάποιος φτάσει ως μισθοφόρος για να πολεμήσει, πρέπει αυτό το γεγονός, να αντιμετωπιστεί σε διεθνές επίπεδο… Έχουμε ήδη κάποια βίντεο στο Διαδίκτυο. Άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή, κάθονται με Αρμένιους στρατιώτες, με τη στολή των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων, έχουν σημαία της Αρμενίας, διεξάγουν συνομιλίες μαζί τους. Πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι ‘αυτό », δήλωσε ο Αλίγιεφ σε συνέντευξή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα