ΑΘΗΝΑ
03:32
|
04.05.2024
Σε πολλές χώρες τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με αρκετές εξ αυτών να υιοθετούν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχητικά τα νέα ανά την υφήλιο σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19. Σε πολλές χώρες τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με αρκετές εξ αυτών να υιοθετούν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα ή να επιστρέφουν η καραντίνα σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή βασικές παράμετροι της κοινωνικής ζωής όπως την ξέραμε μοιάζει να αναιρούνται.

Ινδονησία

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo ζήτησε τη θέσπιση μέτρων κοινωνικού περιορισμού μικρής κλίμακας σε επαρχίες εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων του ιού.

Ο πρόεδρος έκανε την έκκληση για την άσκηση τέτοιων πρακτικών, επίσης γνωστών ως “mini lockdown” σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τέτοια μέτρα θα είναι πιο αποτελεσματικά για τον έλεγχο της αύξησης των μολύνσεων από κορονοϊό.

Στην Ινδονησία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού εξακολούθησε να αυξάνεται. Το Σάββατο, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε 4.007, ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 299.506 με 11.055 θανάτους.

Καναδάς

Την Παρασκευή, το Οντάριο σημείωσε ρεκόρ αριθμού νέων περιπτώσεων σε μια μέρα και το Κεμπέκ ανέφερε 1.000 νέα κρούσματα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος.

Ο Φρανσουά Λεγκό, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έχει πλέον την εξουσία να εκδίδει πρόστιμα 1.000 καναδικών δολαρίων σε άτομα που παραβιάζουν μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στις περιοχές της επαρχίας που έχουν μπεί σε καθεστώς κόκκινης ζώνης.

Οι αξιωματικοί μπορούν επίσης να αιτηθούν έκδοση εντάλματος ώστε να εισέλθουν στα σπίτια των ανθρώπων που έχουν αγνοήσει τους περιορισμούς προσελκύοντας υπέρ του επιτρεπόμενου αριθμό επισκεπτών και σε εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα.

Ισραήλ

Το Κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε την Πέμπτη υπέρ των νέων περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, που ενέκρινε η κυβέρνηση την Τετάρτη.

Η ψηφοφορία στην Επιτροπή Συντάγματος, Δικαίου και Δικαιοσύνης δίνει το τελευταίο πράσινο φως σε ένα πλήθος νέων περιορισμών που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού στο Ισραήλ καθώς οι νέες περιπτώσεις αυξάνονται θεαματικά.

Την Τετάρτη, το Ισραήλ κατέγραψε πάνω από 9.000 νέες μολύνσεις, ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ. Τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας νωρίς την Παρασκευή έδειξαν ότι την Πέμπτη το Ισραήλ είχε 7.639 νέες μολύνσεις.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των εσωτερικών συγκεντρώσεων και συναγωγών, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται στον Ισραηλινό, ιδίως στις περιοχές των υπερορθόδοξων Εβραίων. Απαγορεύουν επίσης στους Ισραηλινούς να ταξιδεύουν περισσότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι τους για να λάβουν μέρος σε πολιτικές διαδηλώσεις και διαδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τούδε σε ομάδες έως και 20 ατόμων.

Κολομβία

Ο αριθμός των μολύνσεων από τον ιό στην Κολομβία αυξήθηκε σε 841.531 τις τελευταίες 24 ώρες μετά τις εξετάσεις που ανίχνευσαν 6.192 νέες περιπτώσεις, δήλωσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας την Παρασκευή.

Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 26.397, αφού αναφέρθηκαν 201 περισσότεροι θάνατοι κατά την ίδια χρονική περίοδο. Συνολικά έως τώρα 753.953 ασθενείς έχουν αναρρώσει, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ιαπωνία

Στο Τόκιο, το επίκεντρο της επιδημίας της Ιαπωνίας, αναφέρθηκαν 207 νέες περιπτώσεις μολύνσεων το Σάββατο. Είναι η πέμπτη συνεχόμενη μέρα με αριθμό κρουσμάτων άνω των 200. με το συνολικό άθροισμα της πρωτεύουσας να φτάνει τα 26.376 κρούσματα, το υψηλότερο μεταξύ των 47 νομών της Ιαπωνίας.

Ινδία

Η Ινδία ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους από κορονοϊό την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου. Η Ινδία έρχεται τρίτη σε θανάτους από Covid-19 στον κόσμο και περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός των ΗΠΑ.

Βραζιλία

Ο αριθμός των νεκρών στη Βραζιλία έφτασε τους 145.388 συνολικά, σε σύγκριση με 144.680 χθες, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Η Βραζιλία είναι δεύτερη σε αριθμό νεκρών από τον θανατηφόρο ιό.

Μεγάλη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 12.872 νέα κρούσματα Covid-19 το Σάββατο, σχεδόν διπλάσιο από τον αριθμό που αναφέρθηκε μια ημέρα νωρίτερα. Την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε αναφέρει 6.968 νέες μολύνσεις.

Γαλλία

Η Γαλλία ανέφερε 16.972 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες το Σάββατο, καθώς και 49 νέους θανάτους, ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ. Ο αριθμός μολύνσεων είναι υψηλότερος εκείνου της Παρασκευής κατά 4.824 περιστατικά.

Πηγές: John Hopkins University, The Guardian, Xinhua

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα