ΑΘΗΝΑ
15:58
|
20.04.2024
Είναι το δεύτερο δημοψήφισμα για το ζήτημα της ανεξαρτησίας σε δύο χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα Κυριακή, οι ψηφοφόροι της Νέας Καληδονίας θα κατευθυνθούν στις κάλπες για να αποφασίσουν για το πεπρωμένο της επικράτειάς τους, στο δεύτερο δημοψήφισμα για το ζήτημα της ανεξαρτησίας σε δύο χρόνια.

Η πρώτη ψηφοφορία τον Νοέμβριο του 2018 – στην οποία οι υπερασπιστές του “ΟΧΙ” εξασφάλισαν μια χλιαρή πλειοψηφία 56,6 τοις εκατό υπέρ της διατήρησης της επικράτειας στη Γαλλία – είδε μια αιφνίδια μεταστροφή σε διάστημα λίγων μηνών προς την απόσχιση, γεγονός που κάνει την σημερινή ψηφοφορία ανοικτή σε κάθε αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά που αποκτήθηκε από τη Γαλλία το 1853, η Νέα Καληδονία παρέμεινε στη γαλλική τροχιά ως υπερπόντιο έδαφος, για διάστημα περίπου 170 ετών. Το κίνημα Black Lives Matter και οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στην Γαλλία είχαν αντίκτυπο και στην χώρα, με την ιστορία της ρατσιστικής αποικιοκρατικής βίας να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Η Νέα Καληδονία, ενώ λειτουργεί με έναν βαθμό αυτονομίας, με το δικό της Κοινοβούλιο και δικούς της θεσμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για τα τελευταία 30 χρόνια, εξακολουθεί να θεωρείται ως υπόλειμμα αυτής της αποικιακής εποχής, ιδιαίτερα από τους αυτόχθονες Μελανήσιους, γνωστούς ως Κανάκ.

Πηγές: Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα