ΑΘΗΝΑ
11:41
|
26.04.2024
Υπενθυμίζεται ότι η προεδρική θητεία στο Μεξικό κρατά έξι χρόνια, με την τρέχουσα να λήγει το 2024.
Demonstrators take part in a protest against the government of Mexican President Andres Manuel Lopez Obrador (ALMO) and his handling of the COVID-19 novel coronavirus pandemic, in Guadalajara, Jalisco State, Mexico, on May 30, 2020. (Photo by Ulises Ruiz / AFP)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στο κέντρο του Μεξικού το Σάββατο σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ-γνωστότερου με το ακρωνύμιο AMLO- από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές που συνέρρευσαν στην κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας κυμάτιζαν μεξικάνικες σημαίες, ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως “έξω ο Λόπεζ” και “Λόπεζ φύγε”. Άλλοι διαδηλωτές δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ευθέως αντικομμουνιστικά συνθήματα όπως “Το Μεξικό δεν θα γίνει σοσιαλιστικό”.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κεντροαριστερός πρόεδρος παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής, η διαχείριση της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και το ρεκόρ ανασφάλειας-με το έτος να αναμένεται να είναι το πλέον αιματηρό λόγω του ανεξέλεγκτου πολέμου συμμοριών- έχει αναστατώσει πολλούς Μεξικανούς, όπως και η τάση του να πολώνει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των υποστηρικτών και των επικριτών του.

Ο Ομπραδόρ σχολίασε λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις είναι καλοδεχούμενες στην δημοκρατία και πως οι αστυνομικές αρχές θα φροντίσουν ώστε οι διαδηλωτές να μην πάθουν τίποτε. Απέδωσε δε τις διαμαρτυρίες σε “συντηρητικούς” επικριτές της κυβέρνησης.

Οι αρχές στην Πόλη του Μεξικού, στην οποία κυβερνά το κόμμα του AMLO, δήλωσαν ότι συμμετείχαν 8.000, ενώ μια από τις ομάδες της αντιπολίτευσης πίσω από αυτήν δήλωσε ότι συμμετείχαν περισσότερες από 150.000.

Υπενθυμίζεται ότι η προεδρική θητεία στο Μεξικό κρατά έξι χρόνια και ο πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής. Η θητεία του Ομπραδόρ ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου του 2018.

Πηγές: US News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα