ΑΘΗΝΑ
18:27
|
05.11.2024

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει προκειμένου να στερηθούν το δικαίωμα να ζητούν άσυλο οι μετανάστες που επιβιβάζονται σε πλεούμενα για να περάσουν το Στενό […]

Migrants approach the village of Skala Sikaminias, on the Greek island of Lesbos, after crossing on a dinghy the Aegean sea from Turkey on Monday, March 2, 2020. Thousands of migrants and refugees massed at Turkey's western frontier, trying to enter Greece by land and sea after Turkey said its borders were open to those hoping to head to Europe. (AP Photo/Michael Varaklas)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει προκειμένου να στερηθούν το δικαίωμα να ζητούν άσυλο οι μετανάστες που επιβιβάζονται σε πλεούμενα για να περάσουν το Στενό της Μάγχης ή φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από παράνομες οδούς, γράφει η εφημερίδα The Sunday Times στο φύλλο της που κυκλοφορεί, ενώ υπάρχουν σχέδια και για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων στα στενά της Μάγχης.

Νέα σχέδια νόμου που θα παρουσιάσει στο συνέδριο των Τόρις η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ σήμερα έχουν σκοπό να εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για το μεταναστευτικό ζήτημα. Προβλέπουν τη δημιουργία ενός συστήματος δύο βαθμίδων, δυνάμει του οποίου οι μετανάστες θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά εάν καταβάλουν χρήματα σε συμμορίες διακινητών για να τους βοηθήσουν να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Θα δημιουργηθούν νέες, νόμιμες οδοί έλευσης στη χώρα για όσους κατά την άποψη της κυβέρνησης διατρέχουν αληθινό κίνδυνο, ενώ αλλοδαποί που εγκληματούν καθώς και όσοι αιτούντες άσυλο κρίνεται ότι δεν κινδυνεύουν θα απελαύνονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Τάιμς.

«Επί του παρόντος, όλοι όσοι έρχονται στη χώρα μας και καταθέτουν αίτηση να τους χορηγηθεί άσυλο αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως της οδού διά της οποίας εισήλθαν στη χώρα μας — και αυτό απλά δεν είναι σωστό», δηλώνει η Πατέλ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα του Λονδίνου που δημοσιεύεται επίσης σήμερα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις διότι φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, να μελετά σενάρια όπως το να κρατούνται αιτούντες άσυλο σε κλειστά κέντρα τα οποία θα δημιουργηθούν σε θαλάσσιες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, να στέλνονται στον Μόλδοβα ή στην Παπούα Νέα Γουινέα, αλλά και να υψωθούν επιπλέοντα «τείχη» στη θάλασσα για να εμποδίζονται οι μετανάστες να φθάσουν στις βρετανικές ακτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα