ΑΘΗΝΑ
10:57
|
25.04.2024
Η κυβέρνηση του Σουδάν και οι ένοπλες αντιπολιτευτικές ομάδες υπέγραψαν το Σάββατο μια τελική ειρηνευτική συμφωνία.
News Bilder des Tages 201003 -- JUBA, Oct. 3, 2020 -- Chairman of Sudan s Sovereign Council Abdel Fattah al-Burhan, South Sudan s President Salva Kiir and Chadian President Idriss Deby front, from L to R hold aloft the peace deal in Juba, South Sudan, Oct. 3, 2020. The Sudanese government and armed groups on Saturday signed a final peace deal in South Sudan s capital Juba to end armed conflicts. Photo by /Xinhua SOUTH SUDAN-JUBA-SUDANESE GOVERNMENT-ARMED GROUPS-FINAL PEACE DEAL DenisxElamu PUBLICATIONxNOTxINxCHN
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από ένα ολόκληρο έτος διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση του Σουδάν και οι ένοπλες αντιπολιτευτικές ομάδες υπέγραψαν το Σάββατο μια τελική ειρηνευτική συμφωνία στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, για τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων που μαίνονται επί μια δεκαετία.

Στην τελετή υπογραφής, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την επίσημη τηλεόραση του Σουδάν, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Σάλβα Κίιρ, ο Πρόεδρος του μεταβατικού Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και ο Πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χαμντόκ.

Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν επίσης εκπροσώπους από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Τσαντ και την Αίγυπτο, καθώς και περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Αφρικανική Ένωση, η Αραβική Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τον Οκτώβριο του 2019, το Νότιο Σουδάν μεσολάβησε μεταξύ της κυβέρνησης του Σουδάν και των ένοπλων ομάδων από τις περιοχές του Νταρφούρ, του Νότιο Κόρντοφαν και την περιοχή του Μπλε Νείλου.

Το Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας του Σουδάν, με επικεφαλής τον Τζιμπρίλ Ιμπραήμ, το Σουδανικό Απελευθερωτικό Κίνημα (SLM) του Μίνι Μινάουι, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν (SPLM-Ν)/Βόρειος Τομεάς με τις δύο αντιμαχόμενες φράξιες των Μαλίκ Άγκαρ και Αμπντελαζίζ αλ-Χίλου και αντιπολιτευτικές ομάδες από το ανατολικό, κεντρικό και βόρειο Σουδάν, συμμετείχαν στις συνομιλίες με η κυβέρνηση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει πρωτόκολλα ζητημάτων ασφάλειας, την πρόβλεψη για κατανομή εξουσίας και πλούτου ανάμεσα στις διάφορες αντιπολιτευτικές ομάδες και φυλές, αποζημίωση για τους εκτοπισθέντες και πρόσφυγες, ιδιοκτησία γης και τη δημιουργία θεσμών για την απονομή δικαιοσύνης και την προώθηση της ανάπτυξης.

Πηγές: Xinhua

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα