ΑΘΗΝΑ
15:45
|
26.04.2024

Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου ακύρωσε σήμερα προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας που επέτρεπε στον Χουάν Γκουαϊδό να αποκτήσει πρόσβαση στα αποθέματα χρυσού, 31 […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου ακύρωσε σήμερα προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας που επέτρεπε στον Χουάν Γκουαϊδό να αποκτήσει πρόσβαση στα αποθέματα χρυσού, 31 τόνων, αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που υπάρχουν στην Τράπεζα της Αγγλίας με το πρόσχημα ότι αυτός ήταν ο νόμιμος «προσωρινός» ηγέτης της χώρας.

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως το εφετείο έκανε αποδεκτή την προσφυγή της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο αναιρώντας την προηγούμενη που αναγνώριζε τον Γκουαϊδό σαν τον «προσωρινό» συνταγματικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να αντιδράσει με αφορμή την απόφαση του Εφετείου, ενώ μερίδα του Τύπου στη Βρετανία, που είχε πάρει σαφώς θέση κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, είχε “θάψει” την είδηση.

Ως γνωστόν, τον Σεπτέμβριο η Βενεζουέλα προσέφυγε στο Εφετείο Ηνωμένου Βασιλείου κατά της απόφασης του δικαστή Νάιτζελ Τίαρ του Ανώτατου Δικαστηρίου Βρετανίας που είχε ουσιαστικά αποφανθεί βάσει της απόφασης της κυβέρνησης Τζόνσον που είχε αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό «προσωρινό» πρόεδρο.

Ο Σαρός Ζαϊουάλα, δικηγόρος της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή εξέλιξη δήλωσε δικαιωμένος σημειώνοντας πως η προηγούμενη απόφαση «δεν ήταν σωστή». Όπως εξήγησε, η προηγούμενη απόφαση έδινε πρόσβαση στα αποθέματα χρυσού του κράτους της Βενεζουέλας «σε μία ομάδα ανθρώπων που ζει εκτός Βενεζουέλας» έναντι των οποίων το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έχει αποφασίσει ότι δεν έχουν καμία νομικώς κατοχυρωμένη εξουσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα