ΑΘΗΝΑ
00:21
|
09.05.2024
Παρουσιάζεται σήμερα η επένδυση συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στη χώρα μας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζουν αυτή την ώρα τις λεπτομέρειες της επένδυσης που θα πραγατοποιήσει στην Ελλάδα ο τεχνολογικός κολοσσός. 

Η εκδήλωση για την παρουσίαση της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τη Microsoft που αναμένεται να αγγίξει το ένα δισ. ευρώ πραγματοποιείται στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η συμφωνία αφορά στην εγκατάσταση σημαντικού μέρους της τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας στην Ελλάδα, μεταξύ του οποίου των υπηρεσιών cloud. Απώτερος στόχος είναι να λειτουργεί στην Αθήνα το data center που θα εξυπηρετεί τη ΝΑ Ευρώπη.

Ο κ. Σμιθ χαρακτήρισε την επένδυση ως τη “μεγαλύτερη στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα” σχολιάζοντας ότι “το cloud δεν είναι μόνο μια υποδομή αλλά και ένα φρούριο γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα δεδομένα που παράγουμε”.

Για τον πρόεδρο της Micosoft, “το cloud είναι το ηλεκτρικό ρεύμα του 21ου αιώνα και το φέρνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για ταχύτητα πρόσβασης στο υπολογιστικό κομμάτι. Θα είναι σαν να έχουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στη διπλανή πόρτα. Θα βασιζόμαστε σε υπηρεσίες υπολογισμού με μια τρομακτική ταχύτητα σαν την ταχύτητα του φωτός”.

Παράλληα με την επένδυση αυτή καθαυτή, ο κ. Σμιθ εκτίησε ότι “θα υπάρξουν προγράμματα κατάρτισης για χιλιάδες ανθρώπους τα επόμενα πέντε χρόνια”.

Η επένδυση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του αναφορά χαρακτήρισε την επένδυση “σημαντική, καινοτόμα και με πολυεπίπεδη σημασία”.

“Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμος κόμβος της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Είναι κάτι που ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα. Δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα, είναι ένα βήμα εκδημοκρατισμού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι “οι αναλυτές θα μιλήσουν για ένα συνολικό οικονομικό όφελος μπορεί να ξεπεράσει το €1 δισ. σε βάθος χρόνου. Το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η αξία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα υπάρξουν “τρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων” στην Αττική, με τις εκτάσεις να έχουν ήδη βρεθεί. Κατά την εκτίμηση του πρωθυπουργού, οι πρώτοι κερδισμένοι θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ  η επένδυση “θα βοηθήσει στην ανακοπή, αν όχι στην αντίστροφη του brain drain. Η Microsoft εξήγγειλε την επιμόρφωση 100.000 πολιτών στην χρήση ψηφιακών δεδομένων στο cloud”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα