ΑΘΗΝΑ
00:19
|
27.04.2024
Η αστυνομία επιτέθηκε στα πλήθη των πιστών που συγκεντρώθηκαν στις συναγωγές, αφηψώντας το lockdown.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν την πόλη Μπνέι Μπρακ και σε συνοικίες της Ιερουσαλήμ όταν οι αρχές επιχείρησαν να διαλύσουν “παράνομες” συναθροίσεις υπερορθοδοξων Εβραίων για προσευχή στις συναγωγές, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανόνων του lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, απαγεύρονται όλες οι συναθροίσεις σε κλειστούς χωρούς, ενώ για τους ανοικτούς / υπαίθριους χώρους το όριο για τις συγκεντρώσεις είναι τα 20 άτομα. Χθες, Κυριακή 04/10, εκατοντάδες υπερορθόδοξοι παρέβλεψαν τις οδηγίες και επιχείρησαν να προσευχηθούν κανονικά, όπως το επιβάλλει το λατρευτικό τυπικό του δόγματός τους.

Όταν εμφανίστηκε η αστυνομία και άρχισε να επιβάλει πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας και τη μη τήρηση των υποχρεωτικών αποστάσεων, οι πιστοί άρχισαν “να αντιστέκονται, προκαλώντας διατάραξη της κοινής τάξης και ασφάλειας”. Σύντομα οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν, προκαλώντας χάος στο κέντρο της Μπνέι Μπρακ.

Σε πολλά βίντεο που κυκλοφορούν από χθες στα social media οι αστυνομικοί φαίνονται να απωθούν βίαια τους πιστούς, να τους ρίχνουν στο έδαφος, να επιχειρούν με τη βία να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους στη συναγωγή. Σύμφωνα με τους ‘Times of Israel’, η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 13 προσαγωγές, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για υπερβολική χρήση βίας.

Αντίστοιχα επεισόδια σημειώθηκαν και στην Μεα Σεαρίμ, της Ιερουσαλήμ, με την αστυνομία να συλλαμβάνει τουλάχιστους τέσσερις υπερορθόδοους Εβραίους με την κατηγορία της “παρερμπόδισης της κυκλοφορίας και της πυρπόλησης κάδων σκουπιδιών”.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επέβαλε το δεύτερο lockdown στη χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου, μετά από την καταγεγραμμένη έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στις μεγαλύτερες πόλεις. Μέχρι χθες, Κυριακή 04/01, τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα στο Ισραήλ ήταν 267.000, ενώ 1.719 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών του Covid-19. Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στις κοινότητες των υπερορθόδοξων Εβραίων υπολογίζεται ότι είναι διπλάσιος του εθνικού μέσου όρου.

Ανάμεσα σε άλλα μέτρα, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει και τη συμμετοχή των πολιτών σε πορείες και διαμαρτυρίες σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον τόπο κατοικίας τους. Παρόλα αυτά, οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες συνεχίζονται, με τις μαζικές πορείες να έχουν δώσει τη θέση τους σε μικρότερες “κοινωνικά αποσταιοποιημένες” συγκεντρώσεις, σπαρμένες σε διάφορα σημεία των πόλεων της χώρας.

Πηγή: RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα