ΑΘΗΝΑ
13:19
|
20.04.2024

Το Ομάν έγινε χτες η πρώτη χώρα του Περσικού Κόλπου, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018, που ξανάνοιξε την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ομάν έγινε χτες η πρώτη χώρα του Περσικού Κόλπου, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018, που ξανάνοιξε την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

Νέος πρέσβης ανέλαβε ο Τούρκι μπιν Μαχμούντ αλ Μπουσαίντι που έδωσε τα διαπιστευτήριά του στον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ.

Ο Σύρος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του επισημαίνοντας τις διμερείς «στενές, αδελφικές σχέσεις» ανάμεσα σε Συρία και Ομάν αλλά και τα περιθώρια να αναπτυχθούν περισσότερο.

Ο 64χρονος Σουλτάνος του Ομάν, Χάιθαμ μπιν Τάρικ, που ανέλαβε τον περασμένο Ιανούαριο μετά το θάνατο του προκατόχου του, σουλτάνου Καμπούς, αποδεικνύει με αυτή την ενέργεια πως είναι αποφασισμένος να διατηρήσει την πολιτική “ίσων αποστάσεων” και τον μεσολαβητικό ρόλο της χώρας του με στόχο την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων και εντάσεων. Όχι μόνον μεταξύ χωρών της περιοχής, αλλά και μεταξύ ορισμένων εξ αυτών με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η έκβαση των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία αναγκάζει σιγά-σιγά διάφορες χώρες της περιοχής να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να αναθερμάνουν τις σχέσεις που διέκοψαν το 2011 με την έναρξη του καταστροφικού πολέμου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκαναν την αρχή το 2018 ξανανοίγοντας την πρεσβεία στη Δαμασκό, μόνον που ο επικεφαλής της αποστολής δεν είναι πρέσβης (όπως στην περίπτωση του Ομάν) αλλά διπλωματικός επιτετραμμένος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα