ΑΘΗΝΑ
10:13
|
23.04.2024
Ξεκίνησε η δίκη πέντε απόστρατων στρατιωτικών για τις δολοφονίες αριστερών κρατουμένων που εξοντώθηκαν κατά τις λεγόμενες "πτήσεις θανάτου"
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Σαν Μαρτίν στην Αργεντινή ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που κατηγορούνται να διέπραξαν πέντε απόστρατοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας από το 1976 έως το 1983.

Πρόκειται για την υπόθεση των επονομαζόμενων “πτήσεων θανάτου” με τις οποίες η δικτατορία του Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα “εξαφάνιζε” τους αριστερούς πολιτικούς κρατούμενους.

“Μετά τη μεταφορά τους στο 601ο Τάγμα της Αεροπορίας στη στρατιωτική βάση του Κάμπο ντε Μάγιο, τα θύματα, νεκροί ή ζωντανοί, επιβιβάζονταν σε αεροπλάνα και ελικόπτερα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους πετούσαν στα νερά του ποταμού Ρίο ντε λα Πλάτα ή στον Ατλαντικό ωκεανό για να χαθούν για πάντα τα ίχνη του εγκλήματος”, τόνισε ο εισαγγελέας Μαρσέλο Γκαρσία και πρόσθεσε, “με αυτόν τον τρόπο οι ένοπλες δυνάμεις έκρυβαν τις παρανομίες τους”.



Οι πέντε πρώην στρατιώτες κατηγορούνται για απαγωγή, βασανισμούς και τη δολοφονία τεσσάρων ατόμων.

Ανάμεσα στα θύματα είναι οι Adrian Rosace και Adrian Accrescimbeni, δύο μαθητές Γυμνασίου που έπεσαν θύματα απαγωγής του στρατού τον Νοέμβριο του 1976. Αφού πρώτα βασανίστηκαν στα παράνομα κέντρα κράτησης της χούντας, τα δύο παιδιά εξαφανίστηκαν σε μια από τις “πτήσεις θανάτου” της δικτατορίας του Βιντέλα.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα