ΑΘΗΝΑ
16:18
|
20.04.2024

Πάνω από 780.000.000 άτομα, ήτοι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, μπορεί να έχει μολύνει ο νέος κορονοϊός. Από αυτούς πέθαναν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 780.000.000 άτομα, ήτοι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, μπορεί να έχει μολύνει ο νέος κορονοϊός. Από αυτούς πέθαναν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, απευθύνοντας έκκληση για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων εντός του διεθνούς οργανισμού.

Μιλώντας κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ο Γκεμπρεγέσους υπερασπίστηκε το έργο του Οργανισμού σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τις γνωστές κατηγορίες περί ανικανότητας που είχε προ μερικών μηνών εκτοξεύσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν είμαστε σε λάθος δρόμο…αλλά πρέπει να πάμε πιο γρήγορα. Η πανδημία είναι ένα σήμα συναγερμού για όλους μας» τόνισε.

Ο Μάικ Ράιαν, διευθυντής διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ, εξήγησε ότι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού που μπορεί να έχει μολυνθεί είναι υπερδιπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί επισήμως.

Η έκτακτη, διήμερη σύνοδος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, που ολοκληρώνεται αύριο, είναι η πέμπτη που οργανώνεται στην ιστορία του Οργανισμού.

Συμμετέχουν οι εκπρόσωποι 34 χωρών που έχουν εκλεγεί στο Συμβούλιο για περίοδο τριών ετών και έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των μελών του ΠΟΥ.

Συγκλήθηκε με αφορμή την απόφαση που εγκρίθηκε από τις χώρες μέλη τον περασμένο Μάιο και η οποία προέβλεπε ότι θα γίνει μια «ανεξάρτητη αποτίμηση» της αντίδρασης του Οργανισμού και της διεθνούς κοινότητας στην πανδημία.

Ως γνωστόν ο ΠΟΥ κήρυξε συναγερμό για την Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου. Έκτοτε, δέχεται συχνά επικρίσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ, επειδή καθυστέρησε αφού ο νέος κορονοϊός είχε εντοπιστεί από τα τέλη Δεκεμβρίου στην Κίνα. Η κριτική αφορούσε επίσης τις συστάσεις του, που θεωρήθηκαν καθυστερημένες ή αντιφατικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας ή τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Κάποιοι ωστόσο επισήμαναν ότι ο Οργανισμός δεν διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους, ούτε ανεξαρτησία απέναντι στις χώρες μέλη του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα