Κατά του καπιταλισμού, της ελεύθερης αγοράς, του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων τάσσεται ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος ο Α΄, στην τρίτη του εγκύκλιο με τίτλο: “Είμαστε όλοι αδέλφια”.
Σύμφωνα με τον Ποντίφικα η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε τις αδυναμίες της ελεύθερης αγοράς, η οποία απέτυχε παταγωδώς να υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις των υποστηρικτών της. “Η αγορά, από μόνη της, δεν μπορεί να επιλύσει κανένα πρόβλημα όσο κι αν μας ζητείται να πιστέψουμε στο δόγμα της νεοφιλελεύθερης πίστης”, αναφέρει ο πάπας Φραγκίσκος Α΄ στην εγκύκλιό του προς όλους τους επισκόπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Πρόσθεσε ότι ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς “αναπαράγεται” καταφεύγοντας στις μαγικές θεωρίες του «spillover» ή του «trickle» -οικονομία της διάχυσης των οφελών από τα πάνω (επιχειρήσεις) προς τα κάτω (εργαζόμενους)- ως η μόνη λύση στα κοινωνικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον Πάπα, αυτό δεν λύνει την ανισότητα που δημιουργεί νέες μορφές βίας που απειλούν την κοινωνία. “Είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν οικονομικές πολιτικές, οι οποίες προωθούν την παραγωγική πολυμορφία, την επιχειρηματική δημιουργικότητα και θέσεις εργασίας με διάρκεια”, τόνισε ο Ποντίφικας.
O πάπας επαναδιατυπώνει το όραμά του για μια πιο κοινοτική κοινωνία, η οποία επεκτείνεται στη χρήση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. “Η χριστιανική παράδοση δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία ως απόλυτο ή απαραβίαστο, τονίζοντας τον κοινωνικό σκοπό όλων των μορφών ιδιωτικής ιδιοκτησίας”, έγραψε ο Πάπας.
Ωστόσο, ο τίτλος “Αδέλφια Όλοι” προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις καθώς φέρεται να υποδηλώνει την εμμονή της παπικής εκκλησίας με την κυριαρχία των ανδρών στους κόλπους της και στην κοινωνία. Το Βατικανό απάντησε στην κριτική που δέχθηκε εξηγώντας πως πρόκειται για ρήση του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Επιπλέον, διευκρίνισαν ότι η ιταλική λέξη ‘Fratelli’ σημαίνει “αδέλφια” και χρησιμοποιείται τόσο για το αρσενικό όσο και για το θηλυκό γένος.
Τέλος, η εγκύκλιος του Πάπα αναφέρεται επίσης στον ρατσισμό, τον οποίο χαρακτηρίζει έναν «ιό που μεταλλάσσεται γρήγορα και αντί να εξαφανίζεται, κρύβεται και βρίσκεται σε αναμονή. Μάλιστα ο Φραγκίσκος ο Α΄ αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος για την Καθολική Εκκλησία να καταδικάσει κατηγορηματικά τη δουλεία.