ΑΘΗΝΑ
15:16
|
05.05.2024
Δριμύτατες επικρίσεις ότι προσπαθεί κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων και όχι της νόσου δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δριμύτατες επικρίσεις για την προσπάθεια που κάνει να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων και όχι της νόσου Covid-19 δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη βόλτα του με την προεδρική λιμουζίνα έξω από το νοσοκομείο Walter Reed και το ενσταντανέ του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι εξακολουθεί να μην παίρνει στα σοβαρά τον κορονοϊό, καθώς προκειμένου να εμφανιστεί μπροστά στην κάμερα και να απευθύνει ένα σύντομο διάγγελμα μέσω Twitter στους οπαδούς του, δεν δίστασε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ανδρών της συνοδείας του, οι οποίοι εφόσον βρέθηκαν μαζί του στο ίδιο χώρο, θα πρέπει πλέον να μείνουν σε καραντίνα για τις επόμενες δύο εβδομάδες, στηλιτεύουν τα αμερικανικά μέσα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού ανάρτησε βίντεο στο Τwitter στο οποίο ευχαριστούσε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για τη δουλειά που έχουν κάνει, υποσχέθηκε μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο.

“Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι, έμαθα πολλά για τη νόσο COVID-19, τα έμαθα λες και πήγαινα πραγματικά στο σχολείο, αυτό είναι το πραγματικό σχολείο. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Θα σας πω περισσότερα γι’ αυτό. Στο μεσοδιάστημα, αγαπάμε τις ΗΠΑ” αναφέρει στο μήνυμά του, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι πλέον καλά.

Όσο για την έκπληξη, διευκρίνισε πως “δεν το λέω σε κανέναν εκτός από εσάς, αλλά πρόκειται να σας κάνω μια μικρή έκπληξη. Ίσως, λοιπόν, να φτάσω εκεί πριν με δείτε…” κατέληξε συβιλλικά.

Λίγο αργότερα βγήκε με την προεδρική λιμουζίνα, έξω από το Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο, φορώντας μάσκα και κουστούμι χαιρετώντας τους υποστηρικτές του.

Τόσο ο αμερικανικός Τύπος όσο και οι αντίπαλοί του Προέδρου, φρίκαραν με την αιφνίδια “έξοδό” του, προσάπτοντάς του ότι εξακολουθεί να μην παίρνει τη θανατηφόρο νόσο στα σοβαρά.

“Φαίνεται ότι εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα μιας εξαιρετικά μεταδοτικής και θανατηφόρας νόσου”, στηλίτευσε ο Maeve Reston του CNN.

Πολλοί ήταν επίσης και οι γιατροί που αντέδρασαν αρνητικά στην απόφασή του και στο “περιττό ρίσκο” να βγει από το νοσοκομείο.


“Κάθε άτομο στο όχημα κατά τη διάρκεια αυτής της εντελώς περιττής προεδρικής βόλτας μόλις τώρα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες. Μπορεί να αρρωστήσουν. Μπορεί να πεθάνουν. Για ένα πολιτικό θέατρο. Διατάχθηκαν από τον Τραμπ να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για ένα θέατρο. Αυτό είναι παραφροσύνη” έγραψε ο δρ Τζέιμς Π. Φίλιπς, παθολόγος στο Walter Reed.

Ο Ζικ Εμάνουελ, πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής Δεοντολογίας και Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, επισήμανε από την πλευρά του μέσω Twitter ότι “το να αναγκάζονται να επιβιβαστούν πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας σε αυτοκίνητο μαζί με έναν ασθενή που έχει τον COVID-19, με τα παράθυρα κλειστά, τους εκθέτει χωρίς λόγο σε κίνδυνο μόλυνσης. Γιατί; Για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα”.

Μετά τη βόλτα με το θωρακισμένο προεδρικό όχημα, που είναι εξάλλου ερμητικά σφραγισμένο για την αποτροπή του κινδύνου επίθεσης με χημικό ή βιολογικό όπλο, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε πως ο πρόεδρος επέστρεψε στην ειδική πτέρυγα του Walter Reed, όπου εξακολουθούν να του προσφέρονται φροντίδες.

“Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε μια σύντομη βόλτα για να χαιρετήσει τους υποστηρικτές του και τώρα επέστρεψε στην Προεδρική Σουίτα μέσα στο Walter Reed” δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Τη σύγχυση για την πραγματική κατάσταση της υγείας του προέδρου ενέτειναν οι αντικρουόμενες πληροφορίες του Λευκού Οίκου και του επικεφαλής γιατρού του, ο οποίος δεν αποκάλυψε ότι ο Τραμπ είχε υποβληθεί σε θεραπεία παροχής οξυγόνου την Παρασκευή.

Από τη μία το δικό του ιατρικό επιτελείο εκτιμά ότι είναι θέμα ημερών να επανέλθει στον Λευκό Οίκο, από την άλλη τα δημοσιεύματα μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων μιλούν για “κρίσιμα 24ωρα” και κάπου στη μέση ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, με διαδοχικά tweets δηλώνει πως είναι μια χαρά, παρ΄ ότι εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Walter Reed.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το αμερικανικό CNΝ, ο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις διαγνώστηκε θετικός, είχε αντιρρήσεις για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του προέδρου, σημειώνει πως, παρ΄ ότι ο Τραμπ είχε ξεκινήσει πειραματική αγωγή, δεν επιθυμούσε να “νοσηλευτεί”.

Οι σύμβουλοί του, υποστηρίζει το CNN, γνωρίζοντας τη διστακτικότητά του να εμφανιστεί δημοσίως σοβαρά άρρωστος, προσπάθησαν αρχικά να παρουσιάσουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν υγιής, ευδιάθετος και με ήπια συμπτώματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρώτα ανακοινωθέντα, ο πρόεδρος αισθανόταν απλώς ελαφριά κόπωση.

Ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής οι θεράποντες γιατροί άρχισαν να ανησυχούν για την πορεία της υγείας του και έκριναν πως θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν καλύτερα τις ζωτικές του λειτουργίες μέσα από το στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed, όπου και νοσηλεύεται.

Φαίνεται μάλιστα πως ο χρόνος της διακομιδής του Ντόναλντ Τραμπ στο νοσοκομείο δεν ήταν τυχαίος. Οι σύμβουλοί του φρόντισαν αυτό να συμβεί αφότου έκλεισαν οι αγορές, προκειμένου να αποφύγουν μια επιπλέον αναταραχή στα χρηματιστήρια.

 “Ο Λευκός Οίκος είναι απολύτως αφοσιωμένος στην παροχή διαφάνειας και τακτικών ενημερώσεων για την κατάσταση της υγείας και την ανάρρωση του προέδρου” σημειώνει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζουν Ντιρί.

Ωστόσο, το CNN επισημαίνει πως η ενημέρωση από τους υπεύθυνους ήταν πολλές φορές αποσπασματική, ενώ συχνά συνεργάτες του Λευκού Οίκου ενημερώνονται για την κατάσταση της υγείας του Ντόναλντ Τραμπ από τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι από την Παρασκευή εκδηλώθηκε ταχεία επιδείνωση των συμπτωμάτων καθώς ο Πρόεδρος είχε υψηλό πυρετό, ενώ σε δύο περιπτώσεις το οξυγόνο στο αίμα του είχε ελαττωθεί υπερβολικά. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης ήταν στο 93, δύο μονάδες κάτω από τη φυσιολογική τιμή του 95. Αυτό, σύμφωνα με την διάγνωση ειδικών, σημαίνει ότι ο Τραμπ νοσούσε βαρέως.

Οι θεράποντες ιατροί παραδέχτηκαν ότι χορήγησαν στον Τραμπ οξυγόνο ενόσω βρισκόταν ακόμη στον Λευκό Οίκο. Δεν διευκρίνισαν όμως εάν του έδωσαν και πάλι το Σάββατο ή εάν η οξυγόνωση του οργανισμού του είχε μειωθεί περαιτέρω, με το δείκτη να πέφτει κάτω ακόμη και από το 90.

Ο δρ. Κόνλεϊ είπε ότι η θεραπευτική αγωγή που λαμβάνει ο Πρόεδρος περιλαμβάνει το αναβολικό δεξαμεθαζόνη, μια ουσία η οποία έχει δείξει μεν θετικά στοιχεία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά που δεν χορηγείται εύκολα σε περιπτώσεις ελαφράς ίωσης.

Πέραν της δεξαμεθαζόνης, πάντως, ο Τραμπ παίρνει και ρεμδεσιβίρη, ασχέτως εάν πρόκειται για ένα φάρμακο σε πειραματική φάση και ως τέτοιο μη εγκεκριμένο από τον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα του αμερικανικού κράτους.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron Pharmaceuticals

Για το κοκτέιλ αντισωμάτων, το οποίο χορηγείται εδώ και τέσσερις μέρες στον αμερικανό πρόεδρο, μίλησε ο ένας εκ των δύο ομογενών ερευνητών, Χρήστος Κυρατσούς.

Ο κ. Κυρατσούς υποστήριξε πως το εν λόγω κοκτέιλ δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ασθενή και αυτός είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής αυτής θα φανούν σε περίπου μία εβδομάδα.

Την θεραπεία που λαμβάνει ο Ντόναλτ Τραμπ, την δημιούργησε και την βελτιώνει η Regeneron Pharmaceuticals, της οποίας ηγείται ο Έλληνας, Τζορτζ Γιαννακόπουλος.

Μιλώντας στον ANT1 ο Έλληνας επιστήμονας και συνεργάτης του, Χρήστος Κυρατσούς, που συμμετέχει στην έρευνα για τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, είπε πως η συγκεκριμένη θεραπεία δεν είχε έγκριση από το FDA και υπήρξε αγώνας δρόμου για να πάρει το “πράσινο φως” από τον Οργανισμό.

Όπως είπε ο κ. Κυρατσούς, το φάρμακο έχει δοθεί σε 2.000 άτομα μέχρι τώρα, και έχει άμεσα αποτελέσματα κατά του κορονοϊού.

Μάλιστα όπως είπε το 99% του ιικού φορτίου πέφτει μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Αυτό αφορά ακόμα και άτομα μεγάλης ηλικίας και υποκείμενα νοσήματα.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην ηγέτης του UKIP, Nigel Farage σημείωσε ότι κανένας άλλος δυτικός ηγέτης δεν θα είχε κάνει τέτοια “έκπληξη” στους οπαδούς του: “Αυτός είναι ο λόγος που ο αμερικανικός λαός αγαπά τον Τραμπ” έγραψε στο Twitter, “θα επιστρέψει καλύτερα από ποτέ” διαβεβαιώνει.

Πηγές: RT, CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα