ΑΘΗΝΑ
22:42
|
17.05.2024

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Κιργιστάν μετά τις καταγγελίες για εκλογική νοθεία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Πιο μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, ενώ διαμαρτυρίες […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Κιργιστάν μετά τις καταγγελίες για εκλογική νοθεία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Πιο μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, νερού υπό πίεση και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει τη συγκέντρωση των χιλιάδων διαδηλωτών στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς (Reuters), ακούγονταν πυροβολισμοί ενώ αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και υποστηριζόμενοι από πολλά οχήματα προωθήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μπισκέκ, με τους συγκεντρωμένους να υποχωρούν. Κάποιοι επιχείρησαν να σκαρφαλώσουν στο κιγκλίδωμα του κτιρίου όπου στεγάζεται η έδρα της κυβέρνηση και η αστυνομία τους απώθησε με βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Στο κτίριο αυτό, που βλέπει στην πλατεία, στεγάζονται τόσο η προεδρία όσο και το κοινοβούλιο.

Μόνο τέσσερα από τα 16 κόμματα που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία κατάφεραν να ξεπεράσουν το πλαφόν του 7% για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο. Τρία από τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με τον πρόεδρο του Κιργιστάν,  Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.

Δύο κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό περίπου 24% το καθένα: το Μπιριμντίκ, το κόμμα του Ασιλμπέκ Ζεενμπέκοφ, του νεότερου αδελφού του προέδρου της χώρας και το Μεκενίμ Κιργιστάν (“Η Πατρίδα μου το Κιργιστάν”) που συνδέεται με την πανίσχυρη οικογένεια Ματραΐμοφ, η οποία είναι επίσης σύμμαχος του προέδρου. Πέρσι, ο αρχηγός του Μεκενίμ Κιργιστάν, ο Ραγιμπέκ Ματραΐμοφ, πρώην στέλεχος των Τελωνείων, μπήκε στο στόχαστρο διαδηλωτών που τον κατηγορούσαν για διαφθορά.

Διεθνείς παρατηρητές χαρακτήρισαν τις καταγγελίες για εκλογική νοθεία και εκφοβισμό των ψηφοφόρων “αξιόπιστες” και πηγή “μεγάλης ανησυχίας”.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και ζητούν την ακύρωσή του από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. “Ο πρόεδρος υποσχέθηκε να συντονίσει μια ειλικρινή εκλογική διαδικασία. Δεν κράτησε την υπόσχεσή του», δήλωσε ο Ρισκέλντι Μομπεκόφ, υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Άτα Μεκέν.

Το Κιργιστάν, μια χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Ασία, έχει μακρά ιστορία πολιτικών αναταραχών. Τα τελευταία 15 χρόνια δύο πρόεδροι ανατράπηκαν από λαϊκές εξεγέρσεις και ένας τρίτος φυλακίστηκε από τον διάδοχό του, τον σημερινό πρόεδρο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα