Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “τον κύριο υποκινητή και εμπνευστή” της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε το sputnik.com.
“Ας είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει τρομοκράτες στη Συρία, έχει υποστηρίζει τρομοκράτες στη Λιβύη και ήταν ο κύριος υποκινητής και εμπευστής της πρόσφατης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Έτσι, συνοψίζω τη συμπεριφορά του ως επικίνδυνη, για διάφορους λόγους “, τονίζει ο Άσαντ στη συνέντευξή του.
Bashar #Assad in an exclusive interview to Sputnik talked about Turkey’s role in the Azerbaijani-Armenian conflict and raised the burning issue of whether Ankara deploys Syrian rebels to fight alongside Azerbaijan. Read the full interview at https://t.co/jeI8kCtQtb on Thursday pic.twitter.com/Vn7eWTBmXd
— Sputnik Insight (@Sputnik_Insight) October 6, 2020
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δαμασκός μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία στέλνει τζιχαντιστές από τη Συρία στο Καραμπάχ.
Εξηγώντας τους λόγους, ο Πρόεδρος της Συρίας ισχυρίστηκε ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν “αντανακλά τη συμπεριφορά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας “.
Ο Ερντογάν “δημιουργεί πολέμους σε διαφορετικές περιοχές για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό αντί να επικεντρωθεί στη συμπεριφορά του εντός της Τουρκίας, ειδικά μετά τις σκανδαλώδεις σχέσεις του με τον Daesh * στη Συρία”, πρόσθεσε ο Άσαντ, ισχυριζόμενος ότι ο Daesh “πουλούσε στη Συρία πετρέλαιο μέσω της Τουρκίας κάτω από την ομπρέλα της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας “.
“Σίγουρα μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε, όχι επειδή έχουμε αποδεικτικά στοιχεία, αλλά γιατί μερικές φορές ενδέχεται να μην διαθέτεις αποδείξεις αλλά να έχεις ενδείξεις. Η Τουρκία χρησιμοποίησε τρομοκράτες που προέρχονταν από διαφορετικές χώρες στη Συρία. Χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο στη Λιβύη, χρησιμοποιούσε Σύρους τρομοκράτες στη Λιβύη , επομένως, είναι αυτονόητο και πολύ πιθανό ότι χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επειδή όπως είπα νωρίτερα, αυτή ξεκίνησε αυτό το πρόβλημα, αυτή τη σύγκρουση, ενθάρρυνε αυτήν τη σύγκρουση. Η Τουρκία θέλει να πετύχει κάτι συγκεκριμένο και θα χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο “, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Συρίας.
Απάντηση Άγκυρας
“Προσωπική έχθρα” κατά της Άγκυρας καταλογίζει η Τουρκία στον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, απαντώντας στις καταγγελίες του για υποκίνηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για μεταφορά –από την τουρκική πλευρά– Σύρων εξτρεμιστών στην περιοχή.
“Οι δηλώσεις του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, για χρήση τρομοκρατών από τη Συρία και άλλες χώρες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνδέονται με την προσωπική έχθρα προς τον Τούρκο Πρόεδρο” δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ στο Sputnik.
“Ο Άσαντ αντιπαθεί τον Ερντογάν. Θέλοντας να τον πλήξει, βάλλει κατά της Τουρκίας. Οι δηλώσεις του Άσαντ δεν έχουν καμία αξία και αποτελούν μέσο προπαγάνδας” συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η Τουρκία, όπως είπε, έχει τη δική της ατζέντα όσον αφορά στο Αζερμπαϊτζάν και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι το Ερεβάν κατηγόρησε νωρίτερα την Τουρκία ότι έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στον τελευταίο γύρο της σύγκρουσης στο Καραμπάχ, με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Πασιανάν να ισχυρίζεται ότι “περίπου 150 υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι” είχαν άμεση εμπλοκή στη διοίκηση των επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Πριν από αυτό, η Αρμενία και η Γαλλία κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι χρησιμοποίησε Σύρους μισθοφόρους στη σύγκρουση, κατηγορία την οποία αρνήθηκαν η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ παραμένει έκρυθμη, με τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν να συνεχίζονται για δέκατη μέρα παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός καθώς Αζέροι και Αρμένιοι διαψεύδουν συστηματικά τις στρατιωτικές επιτυχίες της άλλης πλευράς και αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό αμάχων.
Η σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια αμφισβητούμενη περιοχή, κυρίως κατοικημένη από Αρμένιους, που ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ξέσπασε το Φεβρουάριο του 1988. Το 1992-1994, οι εντάσεις άρχισαν να εξελίσσονται σε στρατιωτικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας για τον έλεγχο του θύλακα και τις επτά παρακείμενες περιοχές, αφού το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχό τους.
Οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται από το 1992 στο πλαίσιο του Ομίλου του ΟΑΣΕ στο Μινσκ, με επικεφαλής τους τρεις συμπροέδρους του – τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων στο Καραμπάχ κλιμακώθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για επιθετικότητα στη γραμμή ελέγχου.
- Το Daesh (επίσης γνωστό ως ISIS / IS / ISIL / Islamic State) και η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι τρομοκρατικές οργανώσεις που απαγορεύονται στη Ρωσία.