ΑΘΗΝΑ
01:36
|
29.09.2024

Τη διερεύνηση δυνατοτήτων για την αναβίωση των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων και συνομιλιών για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής διερευνούν σήμερα το απόγευμα στο κτίριο του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη διερεύνηση δυνατοτήτων για την αναβίωση των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων και συνομιλιών για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής διερευνούν σήμερα το απόγευμα στο κτίριο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν παρουσία του Γερμανού ομολόγου τους, Χάικο Μάας.

Είναι η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΑΕ και Ισραήλ αφότου υπέγραψαν στις 15 Σεπτέμβρη τη συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεών τους στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.

Ξεχωριστή σημασία αποκτά η επιλογή τους να συναντηθούν στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, γεγονός που φανερώνει, μεταξύ άλλων, την επανενεργοποίηση της γερμανικής διπλωματίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με την αξιοποίηση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.

Το ισραηλινό δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας, ΚΑΝ, μετέδωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών Ισραήλ και ΗΑΕ, μετά τις συνομιλίες που θα έχουν κεκλεισμένων των θυρών με τον Γερμανό ομόλογό τους, θα επισκεφθούν μαζί το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην συνάντηση των ομολόγων του στο Βερολίνο χαρακτήρισε το γεγονός «μεγάλη τιμή» επειδή επέλεξαν το Βερολίνο «ως χώρο για την πρώτη τους ιστορική συνάντηση».

«Το πιο σημαντικό νόμισμα στην διπλωματία είναι η εμπιστοσύνη και γι’αυτό είμαι προσωπικά ευγνώμων στους ομολόγους μου που εμπιστεύονται τη Γερμανία. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είμαστε καλοί οικοδεσπότες στο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με το πώς θα διαμορφώσουν τις μελλοντικές διμερείς σχέσεις». Υπαινισσόμενος προσπάθειες για αναβίωση μίας διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, ο Μάας δήλωσε πως η «θαρραλέα ειρηνευτική συμφωνία» ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΑΕ είναι «το πρώτο καλό νέο από τη Μέση Ανατολή εδώ και πολύ καιρό, και ταυτοχρόνως, μία ευκαιρία για νέα κινητικότητα στον διάλογο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων». Και κατέληξε τονίζοντας: «Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία. Η Γερμανία και η Ευρώπη θέλουν να βοηθήσουν. Ελπίζω πως το Βερολίνο θα προσερει ένα καλό πλαίσιο συζητήσεων για περαιτέρω βήματα σε αυτό το μονοπάτι».

Aναφερόμενος στην συνάντηση των ομολόγων του στο Βερολίνο χαρακτήρισε το γεγονός «μεγάλη τιμή» επειδή επέλεξαν το Βερολίνο «ως χώρο για την πρώτη τους ιστορική συνάντηση».

«Το πιο σημαντικό νόμισμα στην διπλωματία είναι η εμπιστοσύνη και γι’αυτό είμαι προσωπικά ευγνώμων στους ομολόγους μου που εμπιστεύονται τη Γερμανία. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είμαστε καλοί οικοδεσπότες στο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με το πώς θα διαμορφώσουν τις μελλοντικές διμερείς σχέσεις» είπε ο Γερμανός υπουργός.

Υπαινισσόμενος προσπάθειες για αναβίωση μίας διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε πως η πρόσφατη «θαρραλέα ειρηνευτική συμφωνία» ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΑΕ είναι «το πρώτο καλό νέο από τη Μέση Ανατολή εδώ και πολύ καιρό, και ταυτοχρόνως, μία ευκαιρία για νέα κινητικότητα στον διάλογο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων».

Και κατέληξε τονίζοντας: «Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία. Η Γερμανία και η Ευρώπη θέλουν να βοηθήσουν. Ελπίζω πως το Βερολίνο θα προσερει ένα καλό πλαίσιο συζητήσεων για περαιτέρω βήματα σε αυτό το μονοπάτι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα