ΑΘΗΝΑ
14:48
|
23.04.2024

Νέες «φωτιές» ανάβει σε Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες η νέα προκλητική απόφαση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο για άνοιγμα των Βαρωσίων […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες «φωτιές» ανάβει σε Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες η νέα προκλητική απόφαση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο για άνοιγμα των Βαρωσίων από την ερχόμενη Πέμπτη, με πρόσφαση τις εκλογές στα κατεχόμενα.

Την εξέλιξη ανακοίνωσε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον υποψήφιο στις εκλογές της Κυριακής στα κατεχόμενα εδάφη της Βόρειας Κύπρου, Εσίν Τατάρ.

Στη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσαν συμπεριέλαβαν επίσης την ασφαλτόστρωση και επέκταση του παραλιακού δρόμου, μήκους 1,5 χλμ, στην Αμμόχωστο «με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό» και τη διαβεβαίωση πως τα «περιουσιακά δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά». Ανακοίνωσαν επίσης και την επιδιόρθωση αγωγού ύδρευσης στα κατεχόμενα.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η Άγκυρα δεν θα αποφύγει «καμία θυσία» για τους Τουρκοκύπριους, ενώ σε ρόλο κηδεμόνα τόνισε πως δίνει ιδιαίτερη σημασία «στην προάσπιση των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχία κανενός σεναρίου στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και την Βόρεια Κύπρο» επανέλαβε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν έχει χωνέψει την ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

Με το που ανακοίνωσαν άνοιγμα μέρος της παραλίας των Βαρωσίων,δημοσιογράφοι Τουρκοκύπριοι κατέγραψαν πως μπήκαν, λίγη ώρα μετά, στα Βαρώσια μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα.

Αντιδράσεις σε Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη μεριά της Λευκωσίας ήταν έντονες και από τη μεριά των Βρυξελλών συγκρατημένες και «ψύχραιμες».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ανακοίνωσή του καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο» την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, «σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη». Στην ίδια ανακοίνωση ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανήγγειλε εκτάκτως τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου «για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας για άνοιγμα των Βαρωσίων επισημαίνοντας πως η εξέλιξη συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η ανακοίνωση εξεδόθη μετά την τηλεφωνική επικοινωνία απόψε ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι εκτίμησε πως το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Ζήτησε ωστόσο να ενημερωθεί «πλήρως» για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Ερντογάν

Μερικές ώρες πριν τις αναγγελίες Ερντογάν-Τατάρ για άνοιγμα των Βαρωσίων προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ ζήτησε «γρήγορα βήματα» προς μια ατζέντα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας επαναλαμβάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα