ΑΘΗΝΑ
04:01
|
27.04.2024
Οι κατοχικές Αρχές θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι κατοχικές Αρχές πρόκειται να ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης Αμμοχώστου.

Η Λευκωσία ανησυχεί και παρακολουθεί τις εξελίξεις ερμηνεύοντας την κίνηση ως επικοινωνιακό τέχνασμα ενόψει των “εκλογών” στα κατεχόμενα, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή.

Η εκτίμηση που υπάρχει στη Λευκωσία είναι ότι η Άγκυρα επιχειρεί, μέσω του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, να βοηθήσει τον εκλεκτό της Ερσίν Τατάρ. Για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται η όποια κίνηση να γίνει ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα κατεχόμενα είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έκανε λόγο για παρεμβάσεις της Τουρκίας στην “εκλογική” διαδικασία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι πρόκειται για “εκλογές αξιοπρέπειας”, τονίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός λαός που έχει έναν δημοκρατικό, σύγχρονο, πολιτισμένο, κοσμικό και κεμαλιστικό τρόπο ζωής, θέλει να συνεχίσει αυτό τον τρόπο ζωής εντός της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό τον λόγο οι “εκλογές” αυτές θα είναι και “εκλογές ενός τρόπου ζωής”.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” είναι σχεδόν έτοιμη “να αρχίσει να ανοίγει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων”.

 “Τα Βαρώσια βεβαίως και θα ανοίξουν. Το ρεύμα έχει αντιστραφεί, μια νέα σελίδα ανοίγει”, είπε ο Τατάρ. Η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα γίνει ισχυρότερη ανοίγοντας τα Βαρώσια στον τουρισμό”, διευκρίνισε χωρίς να αναφερθεί στο πότε θα γίνει κάτι τέτοιο.

“Τα Βαρώσια βρίσκονται σε περιοχή της ‘ΤΔΒΚ'”, είπε. “Κανείς δεν μπορεί να τα πάρει από εμάς. Συνεχίζουμε με επιτυχία τον δρόμο μας. Η εργασία καταγραφής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, είμαστε στη φάση του ανοίγματος”, κατέληξε.  

Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επαφή τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όσο και με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, σήμερα έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου ο Κύπριος Πρόεδρος να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Η Αμμόχωστος έχει χαρακτηριστεί πόλη-φάντασμα, αφού από τις 14 Αυγούστου του 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της έχουν εκδιωχθεί, και από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου 1974, με την εισβολή στην Αμμόχωστο. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου.
Η επέλαση των Τούρκων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 4.000 νεκρούς και 1.619 αγνοουμένους ενώ περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Οι Τούρκοι κατέκτησαν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.
Η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη.

Από τότε, το αίτημα για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της παραμένει ένα από τα κεντρικά ζητήματα της Κύπρου. Ένα θέμα που προκλητικά αγνοούν οι Τούρκοι, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η Λευκωσία έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί, θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, τα οποία προνοούν μεταβίβαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων και προειδοποίησε ότι τυχόν εποικισμός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου θα τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα