ΑΘΗΝΑ
20:09
|
22.11.2024

Η Σοφί Πετρονέν, 75 ετών, έπεσε θύμα απαγωγής τον Δεκέμβριο του 2016 στο Μαλί. Είναι γνωστή ως η τελευταία Γαλλίδα όμηρος στον κόσμο και πληροφορίες […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σοφί Πετρονέν, 75 ετών, έπεσε θύμα απαγωγής τον Δεκέμβριο του 2016 στο Μαλί. Είναι γνωστή ως η τελευταία Γαλλίδα όμηρος στον κόσμο και πληροφορίες από την αφρικανική χώρα αναφέρουν ότι η Πετρονέν μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος της τετράχρονης δοκιμασίας της.

Το BBC αναφέρει ότι επίκειται η απελευθέρωση της Γαλλίδας ομήρου μαζί με έναν βετεράνο πολιτικό του Μαλί στο πλαίσιο επιχείρησης ανταλλαγής εκατοντάδων τζιχαντιστών κρατουμένων.  Ο βετεράνος πολιτικός της αντιπολίτευσης και πρώην προεδρικός υποψήφιος που αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος μαζί με τον Πετρονέν είναι ο Σουμαϊλά Σισέ, ο οποίος απήχθη τον περασμένο Μάρτιο.

Η ένοπλη οργάνωση του Μαλί, JNIM, η οποία φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα, πιστεύεται ότι κρύβεται πίσω από τις περισσότερες απαγωγές στην αφρικανική χώρα.

Οι αρχές της Γαλλίας και του Μαλί διαπραγματεύονται εδώ και μήνες με τους απαγωγείς για την απελευθέρωση των ομήρων και ελπίζουν να μην προκύψει κάποιο εμπόδιο την τελευταία στιγμή.

https://www.youtube.com/watch?v=kGvaf-21-ag

Τον περασμένο Αύγουστο ο πρόεδρος του Μαλί, Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά εξωθήθηκε σε παραίτηση μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα και κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων. “Είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς”, δήλωσε ο γιος της Πετρονέν, Σεμπαστιάν Σαντόντ. “Εδώ και τέσσερα χρόνια ζούμε το ίδιο σενάριο”, πρόσθεσε.

Συγγενής της οικογένειας της Γαλλίδας δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL πως ο γιος της 75χρονης βρίσκεται καθοδόν για την πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό. “Αυτά είναι καλά νέα”, είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 100 τζιχαντιστές που συνελήφθησαν σε πρόσφατες επιχειρήσεις του στρατού του Μαλί έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι στο πλαίσιο επιχείρησης ανταλλαγής κρατουμένων. Οι εν λόγω τζιχαντιστές φέρονται να εμφανίστηκαν στην πόλη Τεσαλίτ, στο βόρειο Μαλί, όπου πιστεύεται ότι κρατούνται οι Πετρονέν και Σισέ. Ο ειδησεογραφικό ιστότοπος Nouvel Horizon έγραψε ότι η ισλαμιστική οργάνωση JNIM ισχυρίζεται ότι 206 μέλη της είναι πλέον ελεύθερα.

Ποια είναι η Σοφί Πετρονέν

Η Σοφί Πετρονέν έπεσε θύμα απαγωγής στην πόλη Γκαό την παραμονή των Χριστουγέννων του 2016. Η Γαλλίδα ήταν επικεφαλής της ελβετικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Association Aid  με δράση για την προστασία των παιδιών στην περιοχή από το 2004.

Το 2012 αντάρτες Τουαρέγκ μαζί με ισλαμιστές κατέλαβαν το Γκαό. Επτά Αλγερινοί διπλωμάτες έπεσαν θύματα απαγωγής, ενώ το προξενείο της Αλγερίας δέχθηκε να προστατεύσει την Πετρονέν μέχρι τη στιγμή που έγινε στόχος επίθεσης. Η Γαλλίδα κατάφερε να αποδράσει από την πίσω πόρτα του προξενείου και να διαφύγει μεταμφιεσμένη στην Αλγερία. “Διασχίσαμε την έρημο σε μια νύχτα, ενώ κανονικά είναι μια απόσταση που τη διανύει σε δύο ημέρες”, είχε δηλώσει η Πετρονέν τον Μάιο του 2012 στην εφημερίδα Le Dauphiné Libéré. Επέστρεψε σύντομα στο Μαλί και αυτή τη φορά την απήγαγαν μέρα μεσημέρι μέλη της οργάνωσης  JNIM.

Έχει εμφανισθεί ως όμηρος μαζί με τους απαγωγείς σε δύο βίντεο. Το 2018 απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανούελ Μακρόν. Στο βίντεο η Σοφί Πετρονέν φαινόταν εξουθενωμένη και αποστεωμένη. Την περίοδο της απαγωγής της έπασχε από καρκίνο και ελονοσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα