ΑΘΗΝΑ
09:58
|
02.05.2024

Ξεχειλίζει η οργή του κόσμου στο Λάγος της Νιγηρίας με τη βαρβαρότητα της ειδικής αστυνομικής δύναμης “Sars” μετά και τη δημοσίευση ενός βίντεο, στο οποίο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεχειλίζει η οργή του κόσμου στο Λάγος της Νιγηρίας με τη βαρβαρότητα της ειδικής αστυνομικής δύναμης “Sars” μετά και τη δημοσίευση ενός βίντεο, στο οποίο αστυνομικοί καταγράφονται να σέρνουν έξω από ξενοδοχείο δύο άνδρες και να πυροβολούν τον έναν εν ψυχρώ.

Το βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τράβηξαν τουρίστες έξω από το ξενοδοχείο. Αποτέλεσε την αφορμή για να πλημμυρίσουν τα social media με παρόμοιες ιστορίες και εικόνες αστυνομικής βίας και βαρβαρότητας από τα μέλη της Ειδικής Ομοσπονδιακής Ομάδας κατά των Ένοπλων Ληστειών, γνωστή ως “Sars”.

Πρόκειται για μια ομάδα, η οποία συνήθως δεν φέρει αστυνομική στολή και διακριτικά, κυκλοφορεί με βαρύ οπλισμό και στήνει όπου θέλει και όποτε θέλει οδοφράγματα για τους αδιάκριτους ελέγχους της. Οι πολίτες της Νιγηρίας καταγγέλλουν ότι είναι αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς τους εν λόγω αστυνομικούς από τους κοινούς εγκληματίες.



Η κατακραυγή του κόσμου για το έλλειμμα λογοδοσίας της δύναμης “Sars” έχει αναγκάσει αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να απευθύνουν εκκλήσεις για άμεση μεταρρύθμιση της αστυνομίας στη Νιγηρία.

Μάλιστα ο κυβερνήτης του Λάγος, Μπαμπατζίντε Σανουό-Ολού δεσμεύτηκε να λάβει άμεσα μέτρα. Ωστόσο, η αφρικανική χώρα έχει μακρά ιστορία ανικανοποίητων υποσχέσεων και δεσμεύσεων και η διάχυτη αίσθηση στον κόσμο είναι ότι οι ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις στη χώρα είναι υπεράνω κριτικής ή αμφισβήτησης.

Το 2018 ο αρχηγός της αστυνομίας της Νιγηρίας είχε διατάξει την επανασύσταση της “Sars” μετά από ένα παρόμοιο κύμα διαμαρτυριών των πολιτών.




Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα