ΑΘΗΝΑ
19:12
|
14.11.2024
Οι Ρότζερ Πένροουζ, Ράινχαρντ Γκέντσελ και Άντρεα Γκεζ εμπλούτισαν τις γνώσεις μας για το απώτερο Διάστημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις επιστήμονες που μελετούν το διάστημα και τον κόσμο που απλώνεται πέρα από τα όρια της Γης θα μοιραστούν το φετινό Νόμπελ Φυσικής, οι Ρότζερ Πένροουζ, Ράινχαρντ Γκέντσελ και Άντρεα Γκεζ.

“Μας πήρε λίγα λεπτά παραπάνω να επικοινωνήσουμε με τους νικητές, για αυτό καθυστερήσαμε”, απολογήθηκε ο γενικός γραμματέας του ιδρύματος, Γκόραν Κ. Χάνσον, πριν εξηγήσει ότι “Το φετινό βραβείο αφορά τα πιο βαθιά μυστικά του σύμπαντος”.

Στον Ρότζερ Πένροουζ απονεμήθηκε το μισό νόμπελ “για την ανακάλυψη πως οι μαύρες τρύπες προβλέπονται από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας”. Το άλλο μισό βραβείο μοιράστηκαν ο Ράινχαρντ Γκέντσελ και η Άντρεα Γκεζ “για τη ανακάλυψη ενός αντικειμένου τεράστιας μάζας στο κέντρο του Γαλαξία μας”.   

Η Γκεζ έγινε η τέταρτη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων που λαμβάνει νόμπελ Φυσικής.   

Οι τρεις ερευνητές μοιράστηκαν την ύψιστη τιμή για τις ανακαλύψεις τους γύρω από το πιο εξωτικό φαινόμενο στο Σύμπαν, τη μαύρη τρύπα. Ο Πένροουζ χρησιμοποίησε ευφυέστατες και πρωτότυπες μαθηματικές μεθόδους για να αποδείξει πως οι μαύρες τρύπες προβλέπονται απευθείας από την γενική θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Άινσταϊν. Ο ίδιος ο Άινσταϊν δεν πίστευε πως οι μαύρες τρύπες υπάρχουν στα αλήθεια, αλλά όπως αποδείχτηκε, αποτελούν το τελευταίο στάδιο τεράστιων άστρων και από το κέντρο τους δεν ξεφεύγει τίποτα, όταν καν το φως.   

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Γκέντσελ και Γκεζ υπήρξαν επικεφαλής ομάδων αστρονόμων που εστίασαν στην περιοχή Sagittarius A, στο κέντρο του Γαλαξία μας. Οι τροχιές των λαμπρότερων αστέρων που βρίσκονται πιο κοντά στο γαλαξιακό κέντρο καταγράφηκαν με λεπτομέρεια που διαρκώς βελτιωνόταν, παράλληλα με τις τεχνολογικές προόδους. Οι μετρήσεις των δύο αυτών ομάδων συμπίπτουν, καταδεικνύοντας την ύπαρξη ενός αντικειμένου τεράστιας μάζας στο κέντρο, που έλκει τους αστέρες με τρομερή δύναμη, υποχρεώνοντάς τους να περιφέρονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Το συμπέρασμά τους είναι ότι μάζα περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ήλιων βρίσκεται συγκεντρωμένη σε μία έκταση που δεν ξεπερνά το ηλιακό μας σύστημα.   

Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης ενώ ο νικητής του Νόμπελ Οικονομίας θα ανακοινωθεί την επόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα