ΑΘΗΝΑ
04:31
|
25.04.2024
Ο δημιουργός του διασημότερου antivirus ήταν καταζητούμενος εδώ και έναν χρόνο για φοροδιαφυγή και ψηφιακές απάτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζον Μακάφι, ο δημιουργός του διασημότερου ίσως antivirus (McAfee) και υποψήφιος κάποτε για την προεδρία των ΗΠΑ, συνελήφθη στην Ισπανία με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και της κρυπτονομισματικής απάτης. Ο Μακάφι ήταν καταζητούμενος εδώ και περίπου ένα χρόνο από τις αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη ζητήσει την έκδοσή του.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες στον Μακάφι χθες (Δευτέρα 05/10), σύμφωνα με τις οποίες ο γκουρού των λογισμικών ασφαλείας εμπλέκεται σε τουλάχιστον 10 υποθέσεις εξαπάτησης της αμερικανικής εφορίας, αλλά και σε μια σειρά απατών εις βάρος επενδυτών τους οποίους “συμβούλευε” σε επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, έχοντας νωρίτερα χρηματοδοτηθεί από τρίτους με 23 εκ. δολάρια για να “κατευθύνει” τις επενδύσεις.

“Ο Τζον Μακάφι έβγαλε εκατομμύρια προωθώντας κρυπτονομίσματα, δίνοντας διαλέξεις, λειτουργώντας ως σύμβουλος επενδύσεων και παραχωρώντας τα δικαιώματα της βιογραφίας του. Για όλα αυτά δεν πλήρωσε καθόλου φόρους από το 2014 ως το 2018”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής ο Μακάφι αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και 10 έτη.

Το δεύτερο σκέλος των κατηγοριών αναφέρει ότι ο δημιουργός του McAfee antivirus “προωθούσε στο Twitter επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα παριστάνοντας τον αμερόληπτο και ανεξάρτητο σύμβουλο, τη στιγμή που είχε πληρωθεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια για να δώσει στους επενδυτές συγεκριμένες κατευθύνσεις”. Σε μια ξεχωριστή “επιχείρηση”, ο Μακάφι μαζί με τον σωματοφύλακά του, Τζίμι Γουότσον, αγόραζαν κρυπτονομίσματα, παραφούσκωναν την αξία τους σπρώχνοντας επενδυτές να εκδηλώσον ενδιαφέρον και τα πουλούσαν σε υψηλές αξίες πριν σκάσουν οι ‘φούσκες’ που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει.

Ο 73χρονος Μακάφι δεν απέκρυψε ποτέ το γεγονός ότι ήταν καταζητούμενος από το αμερικανικό δημόσιο, “διαφημίζοντας” μάλιστα στο Twitter το εκκεντρικό του lifestyle ως φυγάς σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το καλοκαίρι πέρασε ένα σύντομο διάστημα ως κρατούμενος των αρχών της Δομηνικανής Δημοκρατίας όταν η τοπική αστυνομία ανακάλυψε αδήλωτα όπλα στη θαλαμηγό του, αλλά “εξαφανίστηκε” και επανεμφανίστηκε έπειτα από αρκετούς μήνες στην Ισλανδία.

Την περασμένη εβδομάδα, με μια δημοσίευση στο Twitter αποκάλυψε μόνος του ότι βρίσκεται στην Ισπανία. Λεπτομέρειες για τη σύλληψή του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ισπανικές αρχές θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα