ΑΘΗΝΑ
01:34
|
19.04.2024

Αμερικανός δικαστής εξέδωσε εντολή με την οποία το Ιράν καλείται να αποζημιώσει με το ποσό των 1,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων την οικογένεια πρώην πράκτορα της Ομοσπονδιακής […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανός δικαστής εξέδωσε εντολή με την οποία το Ιράν καλείται να αποζημιώσει με το ποσό των 1,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων την οικογένεια πρώην πράκτορα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των ΗΠΑ (FBΙ), ο οποίος εξαφανίστηκε σε ιρανικό έδαφος το 2007.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση η σύζυγος και τα παιδιά του Ρόμπερτ Λέβινσον δικαιούνται αποζημιώσεις παραδειγματικού ή ποινικού χαρακτήρα ύψους 1,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αντισταθμιστική αποζημίωση 107 εκατομμυρίων δολαρίων για απαγωγή.

Όπως αναφέρει το BBC η κυβέρνηση του Ιράν δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση για τη δικαστική απόφαση καθώς εδώ και χρόνια αρνείται ότι έχει γνώση για το πού βρίσκεται και σε ποια κατάσταση ο Αμερικανός πρώην πράκτορας του FBI. Οι αμερικανικές αρχές και η οικογένεια του Λέβινσον πιστεύουν ότι πέθανε “υπό κράτηση” στο Ιράν.

Σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του πρώην πράκτορα χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστή Τίμοθι Κέλι “ένα πρώτο βήμα για την απόδοση δικαιοσύνης”. “Μέχρι σήμερα το Ιράν δεν έχει αντιμετωπίσει ουδεμία συνέπεια για τις ενέργειές του. Η απόφαση του δικαστή Κέλι δεν θα φέρει πίσω τον Μπομπ, αλλά ελπίζουμε να λειτουργήσει ως μια προειδοποίηση για μελλοντικές απόπειρες ομηρίας του Ιράν”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οικογένειας.

Η οικογένεια δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία του θανάτου του, όμως εκτιμά ότι ο Λέβινσον πέθανε πριν ξεσπάσει η επιδημία του νέου κορονοϊού στο Ιράν.

Τα ίχνη του Λέβινσον χάθηκαν κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο νησί Κις στον Περσικό Κόλπο τον Μάρτιο του 2007. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο εξαφανισθείς εργαζόταν ως ερευνητής για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών. Ωστόσο, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει ότι ο Λέβινσον βρισκόταν σε μυστική αποστολή της CIA για τη συγκέντρωση πληροφοριών για το Ιράν.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για την υπόθεση.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει το 2018 ότι ο Ρόμπερτ Λέβινσον είχε μεταβεί στο Ιράν κάποια στιγμή, και στη συνέχεια έφυγε από την χώρα και ότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει καμία πληροφορία για οτιδήποτε μπορεί να συνέβη μετά την αναχώρησή του από τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα