ΑΘΗΝΑ
19:43
|
26.04.2024
Οργισμένες αντιδράσεις στα κατεχόμενα, την Κ.Δ., τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη Βουλή για τις προκλήσεις στα Βαρώσια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις “προεδρικές εκλογές” στο ψευδοκράτος παρεμβαίνει υπέρ του εκλεκτού του “πρωθυπουργού” Ερσίν Τατάρ, στήνοντας ένα προεκλογικό σόου με φόντο τα Βαρώσια στην Αμμόχωστο. Η προκλητική του παρέμβαση προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις όχι μόνο στα κατεχόμενα και την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και στον ΟΗΕ, την ΕΕ και φυσικά στην ελληνική Βουλή και την κυβέρνηση.

Καταδίκη από το Εθνικό Συμβούλιο

Την καταδίκη του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε η ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με την επέκταση του παραλιακού μετώπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, του οποίου προήδρευσε ο Ν. Αναστασιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.

“το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, πέραν της ενημέρωσης που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των απόψεων που εκφράστηκαν από τα πολιτικά κόμματα, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη σημερινή παράνομη ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Το Εθνικό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα. Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτή στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ.

Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία”, ανέφερε ο κ. Κούσιος.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων απαράδεκτων η Τουρκία αποφάσισε σήμερα.

“Η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αποφασίσει σήμερα. Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση” υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Οργή στα κατεχόμενα

Οι αποφάσεις Ερντογάν – Τατάρ, αποτελούν ντροπή για τη “δημοκρατία” μας, ανέφερε στην πρώτη του τοποθέτηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. “Αυτές οι διευθετήσεις έγιναν ώστε η Άγκυρα να δώσει πλεονέκτημα σε ένα εκ των υποψηφίων και για να δημιουργήσει άλλη μια διάσταση της παρέμβασης της στις εκλογές” υπογράμμισε ο Μουσταφά Ακιντζί.

“Όσο αφορά τα όσα γίνονται στην περίκλειστη Αμμόχωστο, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε ότι δεν θα έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσα και στο παρελθόν, να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μην αποτελούν εμπόδιο για τη λύση, αλλά συμβάλουν στη λύση. Καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για την άτυπη πενταμερή 5+1 μετά τις εκλογές, αυτοί που προσπαθούν να κάνουν βήματα στα Βαρώσια πριν τις εκλογές, οδηγούν τους Τουρκοκύπριους σε μια δύσκολη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον”, συνέχιοε ο Μουσταφά Ακιντζί καλώντας τους Τουρκοκύπριους να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτά τα βήματα με ελεύθερη βούληση.

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα και υποψήφιος “πρόεδρος”, Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι “θα συνεχίσουμε να καταφεύγουμε στη βούληση του λαού μας ενάντια σε κάθε είδους παρέμβαση και χειραγώγηση, από όπου και αν προέρχονται. Το μόνο λιμάνι που θα καταφύγουμε είναι η θέληση του λαού μας”.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος “πρόεδρος” και πρώην “υπουργός εξωτερικών” του ψευδοκρατους Κουντρέτ Οζερσάι έγραψε ότι τον μόνο που εμπιστεύεται είναι τη βούληση του τουρκοκυπριακού “λαού”. Όσοι δεν υπολογίζουν τη βούληση αυτή “όπως και στο παρελθόν έμειναν στην κάλπη κι από δω και πέρα θα θαφτούν στην κάλπη”.

Ο κ. Οζχερσάι έγραψε ότι αυτό που ανακοινώθηκε δεν αφορά το έργο για το άνοιγμα του Βαρωσίου που αρχικώς συζητούνταν, περιλαμβανομένων των ρυθμίσεων του περιουσιακού, σημειώνοντας ότι η περίκλειστη πόλη θα συνεχίσει να είναι στρατιωτική περιοχή και πως για να αλλάξει αυτό το στάτους χρειάζεται απόφαση του ‘υπουργικού συμβουλίου’.

Τέλος υποστήριξε πως πρόκειται για προεκλογικό πολιτικό κόλπο.

Ο επίσης ανεξάρτητος “υποψήφιος πρόεδρος” Σερντάρ Ντενκτάς είπε πως ο Ερσίν Τατάρ έχει γίνει γελοίος, καθώς πίστεψε το ψέμα ότι “ανοίξαμε το Βαρώσι. Χαρακτήρισε ως ασέβεια προς το ψευδοκράτος το ότι οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στην Άγκυρα και όχι στη Λευκωσία, χωρίς να υπάρχει απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου”, χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα στη “βουλή”.

Ανησυχία Γκουτέρες

Την “ανησυχία” του εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά την ανακοίνωση που έγινε χθες για την επέκταση της παραλίας και της ακτογραμμής στα Βαρώσια της Κύπρου, τονίζοντας ότι η θέση του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ “τονίζει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών” για την επίλυση του Κυπριακού.

Επιπλέον, ο Αντόνιο Γκουτιέρες “παροτρύνει όλα τα μέρη” να διεξαγάγουν “διάλογο προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές τους” και επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά του να συμβάλλει στο να καθίσουν τα μέρη στο ίδιο τραπέζι.

Μπορέλ: Η ΕΕ θα ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει το άνοιγμα

Η ανακοίνωση στην οποία προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν για την Αμμόχωστο “δεν βοηθά”, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι “θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ θα ζητεί από την Τουρκία “να σταματήσει αυτή την ενέργεια”.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Σύσσωμα το κόμματα καταγγέλλουν την απόφαση του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού του ψευδοκράτους  στην Κύπρο  να προχωρήσουν στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια στην Αμμόχωστο.

“Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα”, αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ανάρτησή του στο twitter.

Ενέργειες αποτροπής του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις του κατοχικού “πρωθυπουργού” με την υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ζήτησε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με ερώτηση του στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Τζοσέπ Μπορέλ. 

Τονίζει ακόμη ότι η απόφαση των Τουρκικών δυνάμεων κατοχής, ουσιαστικά προωθεί την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, υπονομεύοντας την προοπτική λύσης του Κυπριακού ζητήματος.

Οι εξελίξεις, επισημάνει ο ευρωβουλευτής, έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου, στα συμπεράσματα του οποίου συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των 27 ότι η Ένωση “θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της,” σε περίπτωση νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση Ερντογάν για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. “Η απόφαση αυτή είναι ενταγμένη στη διαιώνιση της 46χρονης τουρκικής κατοχής στο 37% των εδαφών της Κύπρου και αποτελεί μέρος των διχοτομικών σχεδίων που εξυφαίνονται.

Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την υποκριτική στάση της ΕΕ, των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που φουσκώνουν τα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας προωθώντας στρατηγικές σχέσεις με την αστική τάξη της Τουρκίας. Παράλληλα εκθέτουν την κυβέρνηση της ΝΔ, που εμπλέκει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό στο λαό”, επισημαίνει ανακοίνωση του κόμματος.

Ελλάδα και Ευρώπη κατώτεροι των περιστάσεων υπογραμμίζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ σε ανακοίνωση της και απαιτεί από την κυβέρνηση την διακοπή κάθε επιμέρους διαλόγου, και την λήψη σκληρών μέτρων με πρώτο απ’ όλα το μποϋκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα και το κλείσιμο των συνόρων. Το άνοιγμα των Βαρωσίων,τονίζει, υπονομεύει την προοπτική λύσης στο Κυπριακό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα