ΑΘΗΝΑ
11:03
|
25.04.2024

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι οι καλύτεροι πελάτες των πολεμικών βιομηχανιών διεθνώς. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τα τελευταία, αποκαλυπτικά στοιχεία του βρετανικού υπουργείου […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι οι καλύτεροι πελάτες των πολεμικών βιομηχανιών διεθνώς. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τα τελευταία, αποκαλυπτικά στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου που παρουσιάζονται σε σημερινό εκτενές ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας για θέματα Μέσης Ανατολής, Middle East Eye.

Όπως τονίζεται οι χώρες της Μέσης Ανατολής ξόδεψαν για στρατιωτικούς εξοπλισμούς (στη βάση συμβολαίων που υπογράφηκαν μεταξύ 2010 και 2019) συνολικής αξίας περίπου 289 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά τα 66 δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν για την αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών βρετανικής κατασκευής.

Η επόμενη γεωγραφική περιοχή που έρχεται δεύτερη στη λίστα της διεθνούς κούρσας πολεμικών εξοπλισμών είναι οι χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, που ξόδεψαν την ίδια περίοδο, 208 δισεκατομμύρια δολάρια, με επόμενες τις χώρες της Ευρώπης που ξόδεψαν 111 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην προηγούμενη δεκαετία.

Τα σκήπτρα της διεθνούς κούρσας πολεμικών εξοπλισμών την τελευταία δεκαετία διατηρεί η Σαουδική Αραβία, που έχει ανοικτούς λογαριασμούς και επεμβάσεις πρώτα και κύρια στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, την Υεμένη, την οποία βομβαρδίζει ανηλεώς από το 2015.

Ο επόμενος καλύτερος πελάτης των πολεμικών βιομηχανιών είναι η Ινδία που (μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού με την Κίνα) ξόδεψε το ίδιο διάστημα περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Κατάρ με συμβόλαια στρατιωτικών εξοπλισμών συνολικού ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα διαφορετικό «τοπ-10»

Γενικά τις πρώτες πέντε θέσεις στο «τοπ-10» των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων καταλαμβάνουν οι ακόλουθες χώρες της Μέσης Ανατολής: η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Γεγονός είναι πάντως πως όσο αγριεύουν οι ανταγωνισμοί και πολλαπλασιάζονται οι εστίες πιθανής σύγκρουσης και σημερινών πολέμων, οι πολεμικές βιομηχανίες διεθνώς και ιδιαίτερα αυτές της Βρετανίας «τρίβουν τα χέρια τους».

Τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου καταγράφουν πως το 60% των εξαγωγών πολεμικών εξοπλισμών, συνολικής αξίας περίπου 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έκανε η Βρετανία την τελευταία δεκαετία, πήγε σε χώρες της Μέσης Ανατολής με δεύτερες μόνον Καναδά και ΗΠΑ που αγόρασαν το 17% των βρετανικών εξαγωγών σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Αξίζει από την άλλη να επισημανθεί πως η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που δεν αγοράζει αλλά μοσχοπουλάει πολεμικούς εξοπλισμούς είναι το Ισραήλ, που διατηρεί μία καλή θέση μεταξύ των 10 χωρών που έχουν τις μεγαλύτερες εξαγωγές πολεμικών εξοπλισμών. Σε αυτή τη λίστα, βεβαίως, τις καλύτερες θέσεις έχουν τρεις από τις πέντε χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: οι ΗΠΑ που εξήγαγαν όπλα αξίας 341 δις. δολαρίων, η Βρετανία με 125 δις. και η Ρωσία με 98 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα