ΑΘΗΝΑ
21:04
|
29.05.2023

Άμεση ήταν η αλλαγή στην ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia για το τι εστί Χρυσή Αυγή. Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του Εφετείου στον ορισμό της λέξης […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άμεση ήταν η αλλαγή στην ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia για το τι εστί Χρυσή Αυγή. Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του Εφετείου στον ορισμό της λέξης Χρυσή Αυγή  προστέθηκε δίπλα η φράση “εγκληματική οργάνωση”.

Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση “ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματο”», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.

Η Χρυσή Αυγή είναι το πρώτο κόμμα που χαρακτηρίζεται εγκληματική οργάνωση και η περίπτωσή των ηγετικών μελών της, που κατηγορήθηκαν για σύσταση αλλά και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι το μοναδικό ανάλογο παράδειγμα παγκοσμίως. Όπως αναφέρει η Wikipedia, η Χρυσή Αυγή, έχει κατηγορηθεί για αντισυνταγματική και βίαιη δράση, άσκηση ρατσιστικής βίας, δολοφονικές παρεμβάσεις, όπως και τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν από μέλη της. Από το 2003 ως το 2019 έχουν εκδοθεί περισσότερες από 25 καταδικαστικές αποφάσεις για εγκληματικές ενέργειες και επιθέσεις μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά από μια σειρά βίαιων επιθέσεων μελών της, που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εισαγγελικές έρευνες στοιχειοθέτησαν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ο αρχηγός της οργάνωσης, βουλευτές και στελέχη της.

Συνολικά 69 πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε δίκη, που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015. Στις 7 Οκτωβρίου 2020, η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ομόφωνα ως εγκληματική οργάνωση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα