Υποεπιτροπή της Επιτροπής Δικαιοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων με αρμοδιότητα στον έλεγχο των μονοπωλίων της αγοράς, εξέτασε το ενδεχόμενο παραβάσεων από τις τέσσερις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες, δηλαδή τις εταιρίες Facebook, Google,Apple,Amazon, εντοπίζοντας μόνον “επιθετικές εξαγορές” και εξαναγκασμό μικρότερων ανταγωνιστών σε επαχθείς συμφωνίες αποφεύγοντας να συστήσει τη “διάσπασή” τους σε μικρότερες εταιρίες.
Η υποεπιτροπή κατά των μονοπωλίων συνέστησε ότι οι εταιρίες Google (ιδιοκτησίας Alphabet Inc), Apple Inc, Amazon.com και Facebook δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να ελέγχουν και να ανταγωνίζονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που είναι σχετικές μεταξύ τους. Αυτά για να ρίξει στάχτη στα μάτια…
Στην ουσία όμως πουθενά στην έκθεση των 449 σελίδων δεν προτείνεται η διάσπαση των τεσσάρων τεχνολογικών κολοσσών. Αντίθετα, οι συντάκτες της έκθεσης αρκούνται σε ανέξοδες διαπιστώσεις λυσσαλέου ανταγωνισμού σε βάρος μικρότερων εταιριών ώστε να διατηρήσουν οι τέσσερις κυρίαρχες πολυεθνικές τη διεθνή κυριαρχία τους. Αυτά για το 2020.
Για το 2021 ωστόσο οι γερουσιαστές αφήνουν ένα μονοπάτι ανοικτό υπό την προϋπόθεση μίας νέας κυβέρνησης που θα μπορούσε να εξωραίσει (αλλά όχι να αλλάξει ουσιαστικά) τους κανονισμούς ανταγωνισμού.
Είναι χαρακτηριστικό πως η έκθεση καταγράφει βαριές περιπτώσεις κατάχρασης ισχύος σε βάρος ανταγωνιστών από τα τέσσερα μεγάλα τεχνολογικά μονοπώλια καταγράφοντας, πολύ βολικά, “υπέρογκες χρειώσεις” , “ασφυκτικούς όρους” σε συμβόλαια και εμπορευματοποίηση πολύτιμων προσωπικών δεδομένων δισεκατομμυρίων πολιτών.
Διαπιστώνει επίσης το μονοπώλιο της Google στις διεθνείς μηχανές αναζήτησης και το μονοπώλιο του Facebook στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Καταγράφει επίσης τον έλεγχο της μερίδας του λέοντος του ηλεκτρονικού εμπορίου και της λιανικής στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και των συσκευών κινητής τηλεφωνίας από τα μεγαθήρια της Amazon και της Apple.
Οι διαπιστώσεις της υποεπιτροπής του κογκρέσου χρειάστηκαν έρευνες…15 μηνών. Ενδεχομένως να μην είναι ολότελα άχρηστες καθώς ένα μέρος της έκθεσης μπορεί, λένε αναλυτές του πρακτορείου ΑΡ, να αξιοποιηθεί από το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της Google κατηγορώντας την για “μονοπωλιακή δράση”.