ΑΘΗΝΑ
10:27
|
07.05.2024

Κατηγορίες για τρομοκρατία και για τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών ομήρων απήγγειλε η αμερικανική δικαιοσύνη σε βάρος των δύο Βρετανών πρώην φερόμενων μελών του Ισλαμικού Κράτους. […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατηγορίες για τρομοκρατία και για τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών ομήρων απήγγειλε η αμερικανική δικαιοσύνη σε βάρος των δύο Βρετανών πρώην φερόμενων μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Αλεξάντα Κοτέι και Ελ Σαφί Ελσεΐχ κατηγορούνται ότι ήταν μέλη του πυρήνα του ISIS με το προσωνύμιο “Beatles” (Μπιτλς) λόγω της έντονης βρετανικής προφοράς τους και φέρονται να συμμετείχαν σε πολλές απαγωγές δυτικών στο Ιράκ και στη Συρία.  

Το δίδυμο των “Μπιτλς” κρατείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) και πρόκειται σύντομα να οδηγηθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Βιρτζίνια.

Πιο πριν οι δύο Βρετανοί κρατούνταν σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ιράκ. Και οι δύο αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες.

Ο βοηθός του γενικού εισαγγελέα Τζον Ντεμέρις δήλωσε ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν είναι το “αποτέλεσμα μιας πολυετούς και σκληρής δουλειάς για την απόδοση δικαιοσύνης” για τους τέσσερις Αμερικανούς ομήρους – Τζέιμς Φόλεϊ, Στίβεν Σότλοφ, Κάιλα Μιούλερ και Πίτερ Κάσινγκ – που πέθαναν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Σε περίπτωση καταδίκης τους οι δύο Βρετανοί ενδέχεται να τιμωρηθούν με ισόβια κάθειρξη. Τον περασμένο μήνα οι αμερικανικές αρχές ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.  

Την ομάδα των Βρετανών τζιχαντιστών συμπλήρωνε ο Μοχάμεντ Εμουάζι, γνωστός και ως Τζιχάντι Τζον, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή το 2015 και ο Αΐν Ντέιβις, ο οποίος φυλακίστηκε στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει χαρακτηρίσει τους δύο Βρετανούς φερόμενους τζιχαντιστές ως “τους χειρότερους των χειρότερων”.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα