ΑΘΗΝΑ
08:08
|
23.04.2024
"Εμείς η οικογένειά της μπορούμε να χαρούμε την απελευθέρωσή της απόψε", δήλωσε ο ανιψιός της Πετρονέν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σοφί Πετρονέν, η Γαλλίδα εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση που είχε απαχθεί από τζιχαντιστές στο Μαλί τον Δεκέμβριο του 2016, αφέθηκε ελεύθερη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς της.

“Είναι στον δρόμο προς το Μπαμακό. Παρότι οι γαλλικές αρχές δεν το έχουν επιβεβαιώσει επίσημα ακόμη, εμείς η οικογένειά της απόψε μπορούμε να χαρούμε για την απελευθέρωσή της”, δήλωσε ο ανιψιός της Πετρονέν, ο Λιονέλ Γκρανουγιάκ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Η Σοφί Πετρονέν, 75 ετών, γνωστή ως η τελευταία Γαλλίδα όμηρος στον κόσμο, ήταν επικεφαλής της ελβετικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Association Aid  με δράση για την προστασία των παιδιών στην περιοχή από το 2004.

Το 2012 αντάρτες Τουαρέγκ μαζί με ισλαμιστές κατέλαβαν το Γκαό. Επτά Αλγερινοί διπλωμάτες έπεσαν θύματα απαγωγής, ενώ το προξενείο της Αλγερίας δέχθηκε να προστατεύσει την Πετρονέν μέχρι τη στιγμή που έγινε στόχος επίθεσης. Η Γαλλίδα κατάφερε να αποδράσει από την πίσω πόρτα του προξενείου και να διαφύγει μεταμφιεσμένη στην Αλγερία. “Διασχίσαμε την έρημο σε μια νύχτα, ενώ κανονικά είναι μια απόσταση που τη διανύει σε δύο ημέρες”, είχε δηλώσει η Πετρονέν τον Μάιο του 2012 στην εφημερίδα Le Dauphiné Libéré. Επέστρεψε σύντομα στο Μαλί και αυτή τη φορά την απήγαγαν μέρα μεσημέρι μέλη της οργάνωσης  JNIM.

Έχει εμφανισθεί ως όμηρος μαζί με τους απαγωγείς σε δύο βίντεο. Το 2018 απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανούελ Μακρόν. Στο βίντεο η Σοφί Πετρονέν φαινόταν εξουθενωμένη και αποστεωμένη. Την περίοδο της απαγωγής της έπασχε από καρκίνο και ελονοσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα