ΑΘΗΝΑ
08:50
|
25.04.2024

H “πρωταθλήτρια” στην ισότητα των φύλων Φινλανδία πήγε σήμερα το όλο θέμα ένα βήμα παραπέρα επιτρέποντας σε ένα κορίτσι 16 ετών να γίνει πρωθυπουργός της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H “πρωταθλήτρια” στην ισότητα των φύλων Φινλανδία πήγε σήμερα το όλο θέμα ένα βήμα παραπέρα επιτρέποντας σε ένα κορίτσι 16 ετών να γίνει πρωθυπουργός της χώρας για μία ημέρα.

Η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της σκανδιναβικής χώρας, Σάνα Μάριν, έδωσε τη θέση της στην Άαβα Μούρτο με αφορμή την αυριανή Διεθνή Ημέρα του Κοριτσιού των Ηνωμένων Εθνών. Η “ανταλλαγή” πρωθυπουργικών θώκων για τις Μάριν και Μούρτο είναι μέρος μιας παγκόσμιας εκστρατείας φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα παιδιά. 

Η 16χρονη Άαβα δεν πρόλαβε να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας της ή να προτείνει νέες τροπολογίες, αλλά είχε την ευκαιρία να έχει συναντήσεις με πολιτικούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να τους μιλήσει για τα δικαιώματα των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας.

Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που η Φινλανδία συμμετέχει στο πρόγραμμα “Girls Takeover” της Plan International, που επιτρέπει σε εφήβους από χώρες σε όλο τον κόσμο να μπουν στη θέση ηγετών στην πολιτική και άλλους τομείς, για μια ημέρα. Στις εν λόγω “ανταλλαγές” συμμετέχουν επίσης η Κένυα, το Περού, το Σουδάν και το Βιετνάμ.

Πολύ σωστά η 16χρονη πρωθυπουργός για μια ημέρα είπε στην ομιλία της: “ Νιώθω μεγάλη ευχαρίστηση που μιλώ εδώ μπροστά σας σήμερα, παρόλο που κατά κάποιον τρόπο εύχομαι να μην χρειαζόταν να στέκομαι εδώ και καμπάνιες όπως το ‘Girls’ Takeover’  να μην ήταν πλέον απαραίτητες.  Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ακόμη πετύχει ισότητα μεταξύ των φύλων πουθενά στον πλανήτη. Αν και έχουμε κατορθώσει πολλά καλά σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει”.

Η Άαβα Μούρτο είναι μια έφηβη που ασχολείται ενεργά σε εκστρατείες για την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έκανε αίτηση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και η τύχη τής χαμογέλασε. H πρωθυπουργός Σάνα Μάριν μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι οι τεχνολογίες να είναι προσβάσιμες για όλους: “Δεν πρέπει να βαθαίνουν τον ψηφιακό διαχωρισμό μεταξύ χωρών ή κοινωνιών”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα