ΑΘΗΝΑ
11:54
|
27.04.2024
Τιμήθηκαν για την εφαρμογή των "μοριακών ψαλιδιών που μπορούν να τροποποιούν τα ανθρώπινα γονίδια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο γενετίστριες, η Γαλλίδα Emmanuelle Charpentier και η Αμερικανίδα Jennifer Doudna, τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας, για την επαναστατική εφαρμογή των “μοριακών ψαλιδιών που έχουν την ικανότητα να τροποποιούν τα ανθρώπινα γονίδια.

Ειδικότερα τιμήθηκαν με το φετινό βραβείο τους για την εφαρμογή μίας μεθόδου γενετικής τροποποίησης που ξαναγράφει τον κώδικα της ζωής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ στην Στοκχόλμη.

Το εργαλείο Crispr/Cas9 ή “μοριακά ψαλίδια” είναι εύκολο στην χρήση, φθηνό και επιτρέπει στους επιστήμονες να κόβουν το DNA ακριβώς εκεί που θέλουν για να δημιουργήσουν, για παράδειγμα, ή για να διορθώσουν μία γενετική μετάλλαξη και να θεραπεύσουν σπάνιες ασθένειες.

Η ανακάλυψη, αν και πρόσφατη, αναφερόταν συχνά τα τελευταία χρόνια ως άξια για βράβευση με Νόμπελ και ήταν από τα φετινά φαβορί. Σύμφωνα με τον περυσινό νομπελίστα Ιατρικής William Kaelin, “η γενετική τροποποίηση μέσω του Crispr είναι στην κορυφή των ανακαλύψεων αυτής της δεκαετίας στην Ιατρική”.

Η 51χρονη Γαλλίδα και η 56χρονη Αμερικανίδα είναι η έκτη και η έβδομη γυναίκες αντίστοιχα που τιμώνται με το Νόμπελ Χημείας από το 1901.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα