ΑΘΗΝΑ
23:35
|
02.05.2024
Απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας κατά της ειρηνικής συγκέντρωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αστυνομικές δυνάμεις αμαύρωσαν την ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, καθώς λίγο μετά την ανακοίνωσή της, επιτέθηκαν με δακρυγόνα και κανόνια νερού κατά των χιλιάδων ειρηνικά συγκεντρωμένων έξω από το Εφετείο, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών ενώ οι αύρες της αστυνομίας πέταξαν νερό στους χιλιάδες συγκεντρωμένους. Μικροεπεισόδια έλαβαν χώρα, όταν κομμάτι των διαδηλωτών απάντησε στις προκλήσεις. Στη συνέχεια δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν προς το Πεδίον του Αρεως τους χιλιάδες πολίτες, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει στα στενά της Λ. Αλεξάνδρας προσπαθώντας να γλιτώσει. Πολλοί προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στις κοντινές καφετέριες.

Μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι τελικά η ίδια η αστυνομία ήταν εκείνη που διέλυσε τη συγκέντρωση, εξαπολύοντας αδιακρίτως επίθεση στο πλήθος με τις αύρες που είχε φέρει από νωρίς στο σημείο, αλλά και με τα χημικά.

Η λαοθάλασσα των 20.000 ατόμων που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο πανηγυρίζοντας την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής, διαλύθηκε για να αποφύγει το τοξικό σύννεφο των δακρυγόνων, των μολότωφ και των βολίδων κρότου λάμψης.

Στο σημείο βρισκόταν και ο Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος ανάρτησε στο Twitter τα “γαλλικά” που του απηύθυνε άντρας των ΜΑΤ, όταν του ζήτησε να σταματήσουν να ρίχνουν δακρυγόνα:

“Αφού άρχισαν τα δακρυγόνα, περιτρυγισμένος από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αναπνευσουν αποφάνθηκα σε άνδρα των ΜΑΤ: “Μην ρίχνετε άλλο, να απομακρυνθούν οι μεγαλύτεροι’. ‘Αντε γ…” μου απαντά. Του είπα ότι ειμαι βουλευτής. “Άλλος ένας λόγος να σε γ… αρχ…” μου απαντά”, αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης.

Οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και φορείς είχαν από νωρίς κατακλύσει τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να διατρανώσουν πως οι νεοναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής “δεν είναι αθώοι”.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 20 χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει όλο το οδόστρωμα από χαμηλά στην Αλεξάνδρας ως πέρα από τον σταθμό του μετρό στους Αμπελόκηπους και τη διασταύρωση με την Πανόρμου.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η Αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές για τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν έξω από το Εφετείο.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα