ΑΘΗΝΑ
08:13
|
25.04.2024

Δρώντας πιθανώς «ευθυγραμμισμένη» με τις πιέσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων αμερικανικών εταιριών Ενέργειας που επιδιώκουν μεγαλύτερο μερίδιο στις ευρωπαϊκές αγορές,  η πολωνική […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δρώντας πιθανώς «ευθυγραμμισμένη» με τις πιέσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων αμερικανικών εταιριών Ενέργειας που επιδιώκουν μεγαλύτερο μερίδιο στις ευρωπαϊκές αγορές,  η πολωνική αρχή κατά των μονοπωλίων, UOKIK, αποφάσισε σήμερα την επιβολή τεράστιων προστίμων στη ρωσική εταιρία  Gazprom καθώς και σε εταιρίες από Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία που συμμετέχουν στην κατασκευή του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2.

Το πρόστιμο στη ρωσική εταιρία ανέρχεται σε 29 δισεκατομμύρια ζλότι (6,45 δισεκατομμύρια ευρώ).

Επιπλέον πρόστιμο συνολικού ύψους 234.000.000 ζλότι (περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ) επιβλήθηκε στις ακόλουθες εταιρίες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού: στη γαλλική Engie Energy, στη γερμανική Uniper, στην αυστριακή OMV, στην αγγλο-ολλανδική Shell και στη γερμανική Wintershall.

Μόλις την περασμένη βδομάδα, στις Βρυξέλλες ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είχε χαρακτηρίσει τον αγωγό Nord Stream 2 «στοιχείο πολιτικής, γεωπολιτικής, που ασκείται με επιμονή από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Είχε μάλιστα ισχυριστεί πως ο ρωσο-γερμανικός αγωγός έχει στο στόχαστρο τα συμφέροντα της Πολωνίας «αλλά και όλης της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης και ενός μεγάλου μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα θεμέλιά της – την ενεργειακή αλληλεγγύη».

Σε κάθε περίπτωση το πολωνικό πρόστιμο προκάλεσε χτες μείωση στην αξία μετοχών της Gazprom στο Χρηματιστήριο της Μόσχας κατά 1,4%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα