Για τις νομικές πτυχές της σημερινής τελικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και τις περαιτέρω προοπτικές εφέσεων μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, το kosmodromio.gr συνομίλησε πριν λίγο με τον δικηγόρο, διδάκτορα Νομικής, Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ και πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Μαρίνο Σκανδάμη, ο οποίος κατευθύνεται τώρα στη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών και απάντησε εν κινήσει στις ερωτήσεις μας.
Ποια είναι η πιθανότερη χρονική διάρκεια της σημερινής διαδικασίας;
Αβέβαιη, ιδίως αν ανακοινωθεί το επιμέρους σκεπτικό για καθένα κατηγορούμενο. Η χρονική διάρκεια μπορεί επιπλέον να επεκταθεί και λόγω ισχυρισμών που θα προβληθούν για τυχόν ελαφρυντικά, αλλά και λόγω του ότι πρέπει να επιμεριστούν οι ποινές σε πολλούς κατηγορούμενους.
Ποιο είναι το κεντρικό νομικό διακύβευμα σήμερα;
Το μεγάλο ζήτημα είναι αν θα γίνει δεκτό ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση. Η διεύθυνση ή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση τιμωρείται ανεξάρτητα από το εάν όλα τα μέλη της συνδέονται άμεσα ή όχι με συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες, λ.χ. την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα. Δηλαδή μπορούν να καταδικαστούν μέλη για συμμετοχή εγκληματική οργάνωση, χωρίς να έχουν εμπλοκή σε δολοφονίες ή σε συγκεκριμένες βιαιοπραγίες. Κατά τη γνώμη μου τα κύρια μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, στην οποία ενέταξαν στην πορεία περισσότερους και ενδύθηκαν τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.
Έχουν οι κατηγορούμενοι δυνατότητα έφεσης ή αναστολής;
Βεβαίως. Ακόμη και αν καταδικαστούν με υψηλές ποινές κάποιοι εξ αυτών, μπορούν να ζητήσουν αναστολή λόγω άσκησης έφεσης και το δικαστήριο θα κρίνει αν θα τους δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα ή όχι, οπότε θα οδηγηθούν στη φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους.
Σε περίπτωση, που δεν κηρυχθούν εγκληματική οργάνωση, μπορεί η κατηγορούσα πλευρά να ζητήσει έφεση;
Ακόμη και αν δεν καταδικαστούν για εγκληματική οργάνωση, τότε όσοι καταδικαστούν για επιμέρους εγκλήματα, λ.χ. ανθρωποκτονίες, σωματικές βλάβες κ.ο.κ., μπορούν να κάνουν έφεση. Επί τυχόν αθωωτικής απόφασης, έφεση κατά αυτής μπορεί να ασκήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Τα χρονικά όρια για την άσκηση της έφεσης ποια είναι;
Η προθεσμία για άσκηση έφεσης από καταδικασθέντες είναι δεκαήμερη και αρχίζει από τη δημοσίευση της απόφασης.
Αν ασκηθούν εφέσεις, πότε θα μπορούσε να τελεσιδικήσει η υπόθεση;
Η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό από πενταμελές Εφετείο, αν ασκηθεί έφεση. Ο χρόνος για να τελειώσει η νέα δίκη, λαμβάνοντας υπόψη την πικρή εμπειρία της υπερπενταετούς διάρκειας της τρέχουσας δίκης είναι αβέβαιος και δεν αποκλείεται μια παρόμοια διάρκεια. Το επόμενο βήμα μετά τον δεύτερο βαθμό είναι η άσκηση αναίρεσης, που θα εκδικαστεί από τον Άρειο Πάγο, ενώ δεν αποκλείεται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να χρειαστεί μια επταετία, ίσως και πλέον για να τελειώσει αμετάκλητα η υπόθεση…