ΑΘΗΝΑ
06:11
|
27.04.2024

«Ανεπίτρεπτη» χαρακτηρίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει, από το πρωί αύριο, (Πέμπτη) το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων που βρίσκεται πάνω […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ανεπίτρεπτη» χαρακτηρίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει, από το πρωί αύριο, (Πέμπτη) το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων που βρίσκεται πάνω στην «ουδέτερη ζώνη» της Κύπρου.

«Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις περί ανοίγματος τμήματος των Βαρωσίων της περίκλειστης περιοχής της πόλης Αμμοχώστου. Θεωρούμε ανεπίτρεπτη την απόφαση για το άνοιγμα της έκτασης των Βαρωσίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εξεδόθη μερικές ώρες μετά την χτεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται πως οι μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργούν «πρόσθετες δυσκολίες» για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτες τις αποφάσεις για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Οι μονομερείς ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν παλαιότερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 414 (1977), 482 (1980), 550 (1984), 789 (1992) και 2483 (2019) προκαλούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό πρόβλημα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. 

Και καταλήγει τονίζοντας: «Η Ρωσική Ομοσπονδία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ παραμένει προσηλωμένη στις μεθόδους διευθέτησης, που έχουν υιοθετηθεί σε αυτά τα ψηφίσματα και είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη συνδρομή για την υλοποίηση τους. Εκτιμούμε ότι η ταχύτατη επανέναρξη των συνομιλιών για την οριστική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος θα επέτρεπε να διαμορφωθεί μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, που θα συμβάλει στην εξεύρεση συμβιβασμού, μεταξύ άλλων και για το ζήτημα των Βαρωσίων».

Ας σημειωθεί πως η Ρωσία παραμένει ιστορικά μια από τις διεθνείς δυνάμεις, που στέκονται με συνέπεια στο πλευρό της κυπριακής και ελληνικής διπλωματίας από την πρώτη στιγμή της εισβολής και κατοχής των τουρκικών δυνάμεων στη Μεγαλόνησο το 1974. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα