ΑΘΗΝΑ
02:29
|
20.04.2024
Ένας Υπουργός, ένα Δελτίο Τύπου και πολλά βίντεο που τους διαψεύδουν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ήταν πολύς, πάρα πολύς κόσμος στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, μια ιστορική όπως αποδείχθηκε ημέρα, για να υποδεχτεί την απόφαση του δικαστηρίου. Η απόφαση βγήκε, η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση και ο κόσμος, συγκινημένος αλάλαζε από χαρά, χειροκροτούσε, αγκαλιαζόταν, φώναζε συνθήματα. Για λίγα όμως δευτερόλεπτα. Μετά οι αύρες άρχισαν να πετάνε νερό στους συγκεντρωμένους (νέους, γέρους και παιδιά, δάσκαλους και οπαδούς ποδοσφαίρου, εργάτες και φοιτητές, ένα πανόραμα της ελληνικής κοινωνίας). Παράλληλα άρχισαν οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ να ρίχνουν δακρυγόνα, να πέφτουν οι κρότου – λάμψης και τα δάκρυα χαράς έγιναν δάκρυα χημικών, και η λαμπρή γιορτή της δημοκρατίας, έξω από το δικαστήριο, ακυρώθηκε.

Το λεπτό αυτό, από το ξέσπασμα χαράς, στην πυροδότηση του κανονιού νερού της αύρας έχει καταγραφεί σε βίντεο

όπως και η συνέχεια της επίθεσης της αστυνομίας

Και από το Ruptly:

Σε αυτό το βίντεο που έκανα capture από τη ζωντανή αναμετάδοση του Redfish μπορεί να δεις κανείς πώς ξεκίνησε η διάλυση της σημερινής διαδήλωσης.

Posted by Γιάννης Χασανάκος on Wednesday, October 7, 2020
Από το λογαρισαμό του χρήστη Γιάννη Χασανάκου

Και μέσω του Press Project από άλλη γωνία

Η στιγμή της επίθεσης κατά του πλήθους με χημικά και αστυνομικές αύρες

Από άλλη οπτική γωνία, η στιγμή λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την καταδίκη, όπου της ρίψης λίγων πλαστικών μπουκαλιών ακολουθεί εκτεταμένη χρήση χημικών αδιακρίτως κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, ενώ λίγο αργότερα οι αύρες της αστυνομίας διάλυσαν την μεγαλειώδη συγκέντρωση (βίντεο από τον Αγησίλαο Κουλούρη)Αυτή την ώρα στο Εφετείο η διαδικασία συνεχίζεται, με την συζήτηση επί των ελαφρυντικών για καταδικασθέντων για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση https://thepressproject.gr/i-ora-tis-istorikis-apofasis/

Posted by The Press Project on Wednesday, October 7, 2020

Επειδή ήμουν και εγώ κάτω, όχι σε μεγάλη απόσταση από τη διασταύρωση Λουκάρεως και Αλεξάνδρας όπου ξεκίνησε η επίθεση, μπορώ να πω πως δεν είδα τίποτα που να προηγήθηκε της επίθεσης το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί σαν σοβαρή επίθεση στην αστυνομία. Άλλοι παρευρισκόμενοι πιο κοντά από μένα μου περιέγραψαν πως είχαν πέσει μπουκαλάκια με νερό προς τις κλούβες έγιναν κάποιες μικροαψιμαχίες, με το που έγινε η ανακοίνωση, αλλά η διάλυση μιας διαδήλωσης πολύ πάνω από 20.000 ατόμων, σε μια τόσο σημαντική στιγμή, δύσκολα δικαιολογείται από αυτά. Είναι ορατά τα εν λόγω μπουκάλια στο βίντεο του Press Project.

Δεν έχω βρει όμως κανέναν αυτόπτη που να έχει δει 600 αναρχικούς να προκαλούν την επέμβαση της αστυνομίας, ρίχνοντας 150 μολότοφ. Δύσκολα δεν θα ήταν εμφανής άλλωστε μια τέτοια δύναμη αναρχικών κομάντο στα δεκάδες βίντεο από εκείνη τη στιγμή, και στις χιλιάδες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Κάπου, κάποιος θα τους κατέγραφε, σε κάποιο λάιβ στρίμινγκ θα τους έβλεπαν.

Κάτι τέτοιες λεπτομέρειες όμως δεν πτοούν τον δια βίου και παντός καιρού Υπουργό Προ.Πο. κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο οποίος δήλωσε… αλλά διαβάστε τι δήλωσε καλύτερα:

Ο δε Υπουργός έχει πάρει το σενάριο αυτό από το δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ:

«Στις 11.55 ώρα, περίπου 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, και ενώ η πολυπληθής – 20.000 άτομα τουλάχιστον – συγκέντρωση διαλυόταν, αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με μολότοφ,  πέτρες και άλλα αντικείμενα από περίπου 600 άτομα, στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας.

Σκοπός της επίθεσης ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Προκλήθηκαν φθορές σε 10 οχήματα της Αστυνομίας.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.

Περισσότερες από 150 μολότοφ ερρίφθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.

https://kosmodromio.gr/2020/10/07/live-blog-dikh-xrushs-aughs/

Προς έκπληξή κανενός, το Δελτίο Τυπου (και ο υπουργός που το υιοθετεί) διαψεύδεται από τα βίντεο (αλλά με δεδομένο τον φιλαστυνομικό ζήλο των ΜΜΕ, τόσο χειρότερα για τα βίντεο φοβάμαι) μια και

  • 600 άτομα, επιτιθέμενα, δεν φαίνονται πουθενά,
  • ούτε μολότοφ δεν φαίνονται,  
  • δεν διακρίνονται πέτρες
  • η αύρα άρχισε να ρίχνει νερό πολύ περισσότερα από 10 λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας (κοντά 30′) και λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της ενοχής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
  • το νερό και τα χημικά έπεσαν σχεδόν ταυτόχρονα
  • φυσικά, η συγκέντρωση ούτε κατά διάνοια διαλυόταν εκείνη την ώρα και μάλλον θα είχε εξελιχθεί σε λαϊκό αντιφασιστικό πανηγύρι…

Μαρτυρίες μάλιστα αναφέρουν πως το σκηνικό με την αύρα ήταν προετοιμασμένο πριν την απόφαση και τα ΜΑΤ ήδη σε ετοιμότητα

Συνετελέσθη λοιπόν αυτή η επίθεση 600 μολοτοφόρων αναρχικών προφανώς στον χώρο του αοράτου. Κανείς δεν την είδε, κάμερα δεν την κατέγραψε. Μολότοφ, πέτρες και φθορές, όλο αυτό το πανηγύρι δεν έγινε πριν και άρα δεν προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας και τη διάλυση της συγκέντρωσης. Η συγκέντρωση διαλύθηκε από την αστυνομία εσκεμμένα και επί τούτου. Τα επεισόδια ακολούθησαν. Η διάλυση της συγκέντρωσης ήταν είτε σημάδι της δυσαρέσκειας των ΜΑΤ για την απόφαση του δικαστηρίου, είτε αποτέλεσμα επιτελικού σχεδιασμού.

Για τις 150 μολότοφ από την άλλη, αν μιλάμε για μετά την έναρξη της επιχείρησης διάλυσης της συγκέντρωσης δεν βάζω το χέρι στη φωτιά, δεν αποκλείεται τελείως, αλλά πάντως ένα τέτοιο πανηγύρι φωτιάς δεν υπέπεσε στην αντίληψη των ανταποκριτών μας. Η Λαμπρινή Θωμά που παρακολούθησε την εξέλιξη της συγκέντρωσης, δυο χιλιόμετρα στη Λ. Αλεξάνδρας, διαβεβαιώνει πως δεν είδε να πέφτει μολότοφ η ίδια και θεωρεί απίθανο να έχουν πέσει 150 μολότοφ μετά την αστυνομική επίθεση.

Με βάση τα όσα βλέπουμε στα βίντεο, τα πράγματα εξελίχθηκαν ως εξής: μια μικρή ομάδα κοντά στις κλούβες της αστυνομίας ξεκινά να πετά μπουκαλάκια πλαστικά με νερό με το που ανακοινώνεται η απόφαση. Η αστυνομία έχει τοποθετήσει την αύρα ακριβώς από πίσω και με το που ξεκινάει η ρίψη πλαστικών φιαλών ρίχνουν νερό περίπου 15 μέτρα πίσω από αυτούς που πετάνε τα μπουκάλια, όπου δεν γινόταν το παραμικρό, και κάνουν αμέσως και χρήση χημικών στο πλήθος. Αυτοί που πετούσαν τα πλαστικά μπουκάλια αρχίζουν να χτυπάνε με ξύλα τις κλούβες και στη συνέχεια οι δυνάμεις της αστυνομίας την πέφτουν σε όποιον βρίσκεται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου στην περιοχή αφήνοντας τους λίγους μπάχαλους στην άκρη και ασχολούμενοι με τη διάλυση της αντιφασιστικής συγκέντρωσης με ζήλο.

Ας επισημάνουμε μάλιστα πως η καταγγελία του Προέδρου του Μέρα25, Γιάνη Βαρουφακη στην οποία αναφέρεται σ . Χρυοχοΐδης δεν είναι η μόνη.

Μια δεύτερη επώνυμη καταγγελία έγινε από τον βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτο Χατζηγιαννάκη

Απρόκλητη και αναίτια επίθεση διμοιρίας ΥΑΤ της αστυνομίας συνέβη μεταξύ 11:54 και 11:56 στη διασταύρωση της…

Posted by Μίλτος Χατζηγιαννάκης – Miltos Chatzigiannakis on Wednesday, October 7, 2020

Ο οποίος καταγγέλλει την επίθεση με χημικά πάνω στους συγκεντρωμένους, και τον τραυματισμό του στο μάτι.

Αλλά το μένος και η βία των ένστολων εναντίον των πολιτών καταγράφτηκε και από δημοσιογράφους και πολίτες

Βρίσκομαι στην Πατριάρχου Ιερεμίου (κάθετη στην Αλεξάνδρας, πρώτη παράλληλη της Λουκάρεως στην κάθοδο). Πριν από λίγα…

Posted by Dimitris Soultas on Wednesday, October 7, 2020

Πολλές ΕΔΕ λοιπόν να περιμένουμε υποθέτω, που δεν θυμάμαι να βγάζουν πουθενά ποτέ, αλλά ας μην προτρέξουμε.

Οπότε με δεδομένα και καταγεγραμμένα τα πραγματικά γεγονότα σε βίντεο, τις χιλιάδες μαρτυρίες αυτοπτών, τις συνήθεις βαρβαρότητες των ΜΑΤ, όλα αυτά τα ντοκουμέντα τα οποία διαψεύδουν κατηγορηματικά και την ΕΛΑΣ και τον ίδιο, ο κ Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να μας πει αν:

α. η ΕΛΑΣ αυτενέργησε, αγνοώντας τις εντολές του και διέλυσε μια ειρηνική ως εκείνη τη στιγμή συγκέντρωση, είτε από τσατίλα για την απόφαση, είτε από κεκτημένη ταχύτητα, οπότε είναι ανεξέλεγκτη ή / και φωλιά αυτονομημένων φιλοφασιστών ή

β. έδωσε το υπουργείο του την εντολή να επιτεθεί βιαίως και εκφοβιστικά η αστυνομία με πρόσχημα μια δράκα ανθρώπων, σε μια ειρηνική συγκέντρωση ανθρώπων κάθε ηλικίας, για να ματαιώσει τη γιορτή για την καταδίκη του ναζισμού

και στις δύο περιπτώσεις σε άλλες χώρες και από άλλου είδους κυβερνήσεις, βέβαια, θα ζητούσαν την παραίτηση του Υπουργού. Δυστυχώς, δεν περιμένουμε κάποια κίνηση ευθιξίας από τον συγκεκριμένο Υπουργό, για το συγκεκριμένο θέμα. Ξέρουμε την ανοχή του στις σχέσεις ΧΑ και αστυνομίας, ήδη από το 1998.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς θεσμοί όπως το Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει προσφυγή κατά του Ισραήλ, απέδειξαν πως βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανικανότητας.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα