ΑΘΗΝΑ
19:10
|
26.04.2024
"Πώς να δώσω ελαφρυντικό όταν έχουν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα;".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την ομόφωνη ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης ως εγκληματική, η εισαγγελέας στην έναρξη της συνεδρίασης του Α΄Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρότεινε να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά που επικαλέστηκαν χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

“Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν τους κρίνατε εγκληματική οργάνωση; Πως να δώσω ελαφρυντικό όταν έχουν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα; Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη των ελαφρυντικών” είπε η κ. εισαγγελέας.

Αναλυτικά, η εισαγγελέας πρότεινε απόρριψη των ελαφρυντικών για έξι στελέχη που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Παναγιώταρο, Γερμενή και Παππά. Παράλληλα πρότεινε την απόρριψη των ελαφρυντικών για τους περισσότερους εκ των 11 Χρυσαυγιτών που κατηγορούνται ως απλά μέλη οργάνωσης.

Ωστόσο, η εισαγγελέας πρότεινε ελαφρυντικό για τους Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, οι οποίοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην εγκληματική οργάνωση.  Σύμφωνα με το 187 πκ Παρ 6, το ελαφρυντικό αναγνωρίζεται σε όσους έχουν καταδικαστεί μόνο για ένταξη και όχι για άλλη πράξη που σχετίζεται με την εγκληματική οργάνωση (ανθρωποκτονία, απόπειρες κτλ).

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων των υπολοίπων κατηγορουμένων, καθώς άρχισαν να διαμαρτύρονται ο καθένας για τον δικό του πελάτη. Το δικαστήριο διέκοψε για ένα τέταρτο και πλέον φαίνεται πως και αρκετοί ακόμη κατηγορούμενοι αναμένεται να ζητήσουν το συγκεκριμένο ελαφρυντικό (άρθρο 187 παρ 6 του παλαιού ΠΚ).

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών, εκτιμά ότι η πρόταση για αναγνώριση ελαφρυντικού στους Κουκούτση, Μπούκουρα και Αλεξόπουλο  βασίζεται σε λαθεμένη ανάγνωση παλιάς διάταξης.

Παρόντες στην αίθουσα είναι οι ένοχοι για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα Αγγος, Μιχάλαρος, Σκάλκος, Χρυσαφίτης, Τσαλίκης, Ν. Τσορβάς, Θ. Τσορβάς, όπως επίσης και οι Καστρινός και Χατζηδάκης, καταδικασθέντες για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα