ΑΘΗΝΑ
10:40
|
19.04.2024

Η στοίχιση αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων έναντι της Κίνας αντανακλάστηκε σήμερα στο πόρισμα της επιτροπής Άμυνας της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων. Μετά από «ώριμη» σκέψη […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στοίχιση αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων έναντι της Κίνας αντανακλάστηκε σήμερα στο πόρισμα της επιτροπής Άμυνας της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων. Μετά από «ώριμη» σκέψη και ανάλυση στοιχείων ο επικεφαλής της επιτροπής, Τομπάιας Έλγουντ ισχυρίστηκε πως βρήκε στοιχεία που καταγράφουν «συνέργεια» ανάμεσα στον κινεζικό Κολοσσό τηλεπικοινωνιών και τον «μηχανισμό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

«Η Δύση πρέπει επειγόντως να συνενώσει τις δυνάμεις της για να αντισταθμίσει την τεχνολογική κυριαρχία της Κίνας», δήλωσε προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να παραδώσουμε την εθνική μας ασφάλεια για χάρη της βραχυπρόθεσμης τεχνολογικής ανάπτυξης».

Η επιτροπή δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για την ακριβή φύση των επαφών εταιρίας και κινεζικού κράτους θεωρώντας προφανώς πως ήταν «υπεραρκετή» η ανακοίνωση τής πως «υπάρχουν»…«σαφείς αποδείξεις» για συνέργεια της Huawei με τον «μηχανισμό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Η Huawei ανέφερε ότι η έκθεση της Επιτροπής στερείται αξιοπιστίας. «Βασίζεται σε γνώμες παρά σε γεγονότα. Είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα αντιληφθεί αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες για συνέργεια και θα θυμηθεί αντ’ αυτού τι έχει προσφέρει η Huawei στη Βρετανία τα τελευταία 20 χρόνια» δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρίας αξιοποιώντας την έλλειψη τεκμηρίων και στοιχείων από την κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας.

Ο «πονοκέφαλος» του Brexit

Το ίδιο διάστημα συνεχίζονται οι δυσκολίες εξεύρεσης λύσης στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας στις 31 Δεκεμβρίου

Ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε από τα κράτη μέλη να βρουν έναν συμβιβασμό μεταξύ τους για το αγκαθώδες ζήτημα της αλιείας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, που έχουν φθάσει σε οριακό σημείο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις Βρυξέλλες με τους πρεσβευτές των κρατών μελών,κάλεσε τις χώρες μέλη να δείξουν αποφασιστικότητα στις άλλες προτεραιότητες της ΕΕ στη διαπραγμάτευση, όπως είναι οι κρατικές ενισχύσεις και οι εμπορικές σχέσεις.

Η αλιεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για Γαλλία, Ολλανδία,Βέλγιο, Ιρλανδία και Δανία.

Οι Ευρωπαίοι αρχικά ήλπιζαν να διατηρήσουν την πρόσβαση των ψαράδων τους στα βρετανικά ύδατα, τα οποία είναι πλούσια σε ψάρια, μετά τη μεταβατική περίοδο του Brexit, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η Βρετανία θέλει να περιορίσει αυτήν την πρόσβαση και προτείνει την αναδιαπραγμάτευση κάθε χρόνο των αλιευτικών δικαιωμάτων στα ύδατά της, αίτημα που η ΕΕ θα απορρίψει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα