Μετά τη χθεσινή ιστορική απόφαση για την καταδίκη σύσσωμης της Χρυσής Αυγής και των μελών της και μετά τη μαραθώνια διαδικασία που ακολούθησε με τα αιτήματα της υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών, το δικαστήριο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, στις 12:30 και αποφασίζει για τις ποινές των καταδικασθέντων.
Η σημερινή διαδικασία θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του για το αν και σε ποιους θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά.
Αντίστοιχη διαδικασία (πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου) θα ακολουθηθεί και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο.
Είναι αρκετά πιθανό σήμερα να ανακοινωθούν αποφάσεις και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών – θα γνωρίζουμε, δηλαδή, ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή. Σε περίπτωση, πάντως, που το δικαστήριο αποφασίσει να μην χορηγήσει αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα παραβρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την βίαιη προσαγωγή τους ή τη σύλληψή τους.
Τα ελαφρυντικά
Η υπεράσπιση του Νικου Μιχαλολιάκου ζήτησε χθες να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Χαρακτήρισε τον πελάτη του “αρχηγό πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο” και κατέληξε λέγοντας “Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος”.
Τα ίδια ελαφρυντικά ζήτησε και ο συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, χαρακτηρίζοντάς τον “παρεξηγημένο πρόσωπο, προβεβλημένο αρνητικά, που στοχοποιήθηκε”.
Από τα ίδια τρία ελαφρυντικά κρέμονται και η Ελένη Ζαρούλια, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο ‘Καιάδας’ Γιώργος Γερμενής και ο Ιωάνης Λαγός, ο οποίος σύμφωνα με τον συνήγορό του “μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής”.
Την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησαν οι πρώην βουλετές Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Αντώνης Γρέγος, ενώ ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση προσέθεσε στα τρία ελαφρυντικά ενα τέταρτο, αυτό των μη ταπεινών αιτίων.
Η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά επικαλέστηκε την ειλικρινή μεταμέλεια και την αναγνώριση του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης.
Πολλοί συνήγοροι άφησαν αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι ποινές που προβλέπονται
Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης προβλέπεται ποινή κάθειρξη 5-ετών (με ελαφρυντικό 2-8 έτη). Για το συγκεκριμένο κακούργημα κρίθηκαν ένοχοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Για την ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, προβλέπεται ποινή κάθειρξης 5-10 ετών (με ελαφρυντικό 1-5 έτη). Η ενοχή για το συγκεκριμένο κακούργημα βαρύνει τους δύο καταδικασθέντες πυρηνάρχες της Χρυσής Αυγής, τον Πατέλη και τον Πανταζή και 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης).
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Η αστυνομία θα αποκλείσει και σήμερα τους δρόμους γύρω από τα δικαστήρια.
Συγκεκριμένα από τις 06:00 απαγορεύεται η στάση – στάθμευση και, σταδιακά, η κυκλοφορία οχημάτων στις εξής οδούς:
– Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
– Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.